Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

Állatjólét: év végére betiltják a libák és kacsák kényszeretetését Flandriában

TÉMÁK:
#Belgium
Fotó: Unsplash
Európa
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő
TÉMÁK

A régió utolsó üzeme felfüggesztette az ezzel kapcsolatos tevékenységét, bár továbbra is forgalmazhat libamájat, ám azt Franciaországból vagy Vallóniából kell beszereznie.

Az állatjólétre való tekintettel 2023 végére betiltják a libák és a kacsák (a liba- és kacsamáj termelés alapját képező) tömését Belgium Flandria tartományában, s ennek kapcsán Ben Weyts flamand állatjóléti miniszter is nyilatkozott.

Soron kívül A Vatikán szerint Ferenc pápa szombaton elhagyhatja a kórházat

Elmondása szerint a kényszeretetés ezentúl nem számít kívánatosnak Flandriában, de kompenzációt biztosítottak a régió utolsó üzemének, amely ezáltal méltó módon függeszthette fel a tevékenységét januárban – számolt be a Napi.hu.

Ez azt jelenti, hogy a flamand cég továbbra is forgalmazhat libamájat, de azt Franciaországból vagy Vallóniából kell beszereznie, ahol körülbelül 10 termelő alkalmazza a kényszeretetést, amelyek Belgium fogyasztásának 5%-át, s az EU termelésének 0,1%-át adják.

Egyre több országban szorgalmazzák a termelés betiltását

Az euractiv.com szerint a termék egyes nyugat-európai országokban különösen kedvelt csemegének számít, mindemellett a Benelux államok és Franciaország fogyasztói számára szinte kötelező elem az ünnepi családi asztalon.

Az utóbbi időben azonban egyre több országban szorgalmazzák a termelés betiltását, amely ellen a nyugat-európai fogyasztók képviselői hangosan tiltakoznak, mondván, ezzel az európai örökség is szegényebb lesz.

A belga termelők hozzátették, nem is értik az „ellenük intézett támadást”, hiszen mindenkinek példát mutatnak az állatjólét terén, közben több európai ország (köztük Franciaország, Bulgária és Magyarország) továbbra is termeli ezt az ínyencséget.