Dollár
398,81 Ft
Euró
419,56 Ft
Font
486,90 Ft
Bitcoin
16,870 $

Agrárközgazdász: jövő februárig is kitarthat az élelmiszerek drágulása

Fotó: Unsplash
Belföld
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Elmondása szerint a kereslet csökkenése állíthatja meg az élelmiszerár-emelkedést, azonban még előfordulhat, hogy végül ez is kevés lesz.

Raskó György agrárközgazdász nemrégiben arról nyilatkozott, miszerint 2023 februárjáig is kitarthat az élelmiszerek drágulása, amelynek következtében egyre csökken a fizetőképes kereslet, ám még így is lehet, hogy nem fognak lejjebb menni az árak.

Soron kívül Követelésekkel teli listát kapott Budapest a taxisoktól és a közművek dolgozóitól

A folyamatos áremelkedés egyik okaként a nyári aszályt nevezte meg, amely 1000 milliárd forint körüli veszteséget okozott a magyar gazdáknak, másik főbb tényezőként pedig az energiaár-növekedést emelte ki.

A termelők és állattartók is nehéz helyzetben vannak

A vetést most kell elvégezni, viszont az ehhez szükséges gázt és áramot csak rendkívül magas áron lehet beszerezni, ezzel azonban a termelők nagy része nem tud mit kezdeni, „egyszerűen felteszi a kezét” – írta az rtl.hu.

Mindezt tetézi, hogy a műtrágya több mint négyszeresére drágult az elmúlt évhez képest, vagyis a mezőgazdasági alapanyagok kitermelését csak drasztikus költségemelkedés mellett tudják elvégezni, ami az állattartókhoz is tovább gyűrűzik.

Az elszálló energiaárak, valamint a megtermelt kukorica, árpa, búza árának növekedése komoly hatással van erre az ágazatra is, s bár volt egy féléves visszaesés a világpiacon, ezek az alapanyagok ismét drágulnak, így nem sok jóra lehet számítani a következő időszakban.

A fizetőképes vásárlók száma egyre zsugorodik

Magyarországon 35 százalékkal nőttek az élelmiszerárak egy év alatt, míg az Európai Unióban ez 18 százalék volt átlagban, ha azonban januártól megszűnik az ársapka, újabb drágulás következik, elsősorban a növényi olajnál, mint például a napraforgóolaj.

A szakember úgy véli, a kereslet csökkenése állíthatja meg a végtelenségig növekvő árakat, hiszen a fizetőképes vásárlók száma egyre zsugorodik hazánkban, amely már most megmutatkozik, ha az adatokat összevetjük a tavaly októberiekkel.

Azonban még az is előfordulhat, hogy a szabad piaci mozgás eredményeként mégsem fognak jelentősen csökkenni az élelmiszerárak, ha a gazdák azzal fognak szembesülni, hogy itthon nem tudják megfelelő áron eladni a termékeiket, és úgy döntenek, hogy külföldre viszik azokat értékesíteni.