Clouds
21 Budapest
Dollár
368,07 Ft
Euró
394,70 Ft
Font
451,93 Ft
Bitcoin
28,134 $

Mióta itt jártál:

Hosszú távon a legmagasabb halálozási arányú országok közé tartozhat Japán

Fotó: Gyalogosok a szakadó hóesésben a Honsú sziget központjában fekvő Tojamában 2023. január 24-én. A Japán Meteorológiai Ügynökség figyelmeztetést adott ki várható erős havazás és hóvihar miatt. MTI/EPA/Jiji Press
Ázsia
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Január 14-én rekordmagasra, több mint 500-ra emelkedett a napi halálozások száma, s az elhunytak többsége idős volt, akik valamilyen más alapbetegségben szenvedtek.

Egy japán szakértő szerint a maszkviselés, a vakcinák, az egészséges lakosság és az egészségügyi ellátáshoz való könnyű hozzáférés rengeteget számított a koronavírus elleni küzdelemben, ám úgy tűnik, ez a siker nem hosszú távra szólt.

Soron kívül Tavaszi nap-éj egyenlőség: hétfőn késő este megkezdődik a csillagászati tavasz

A kormány korábban úgy határozott, hogy májustól az influenzával teszi egyenrangúvá a covidot, s már a maszkviselésről is szabadon dönthetnek az emberek, holott az országban most a legnagyobb járványkitöréssel küzdenek.

Ennek következtében a kórházak folyamatosan túlterheltek, emellett rengeteg beteget kellett ellátás nélkül hazaküldeni, miközben arra számítanak, hogy a megbetegedések száma tovább fog nőni, ami további kockázatokat hordoz az idősek miatt.

Elöregedő társadalom

Japán az egyik legidősebb népességgel rendelkező ország, ahol az emberek 29%-a 65 évnél idősebb, s emiatt előfordulhat, hogy hosszú távon a legmagasabb halálozási arányú országok közé fog tartozni – írta az SCMP.

A Bloomberg adatai szerint január 14-én rekordmagasra, több mint 500-ra emelkedett a napi halálozások száma, s az elhunytak többsége idős volt, akik valamilyen más alapbetegségben (Alzheimer-kór, szívbetegség) szenvedtek.

„A jövőnk attól függ, hogy az idős emberek mennyire figyelnek oda az egészségükre és a védekezésre, illetve attól is, hogy a többi ember együttműködik-e”

– tette hozzá a szakember, aki szerint sok múlik azon, ki mennyire tartja be a szabályokat, illetve hogyan alkalmazkodik az újranyitáshoz.