Clouds
21 Budapest
Dollár
353,11 Ft
Euró
384,30 Ft
Font
434,78 Ft
Bitcoin
27,406 $

Kitiltaná az egyetemi felvételikről a nőket az afgán kormány

Kandahár, 2022. december 21. Egy diáklány távozik egy kandahári oktatási intézménybõl 2022. december 21-én. Az afgán felsõoktatásért felelõs miniszter december 20-i döntése szerint azonnali hatállyal kitiltják a nõket az egyetemekrõl Afganisztánban. A tálibok tavalyi hatalomátvétele után nemek szerint különítették el az oktatási intézményeket Afganisztánban, a legtöbb iskolából, köztük a középiskolákból is kizárták a nõket. Jelentõsen korlátozták azt is, hogy milyen területeken tanulhatnak: nõi hallgatókat csak nõk vagy idõsek taníthattak, és szigorúan megtiltották a részvételüket az állatorvos-tudomány, a mérnöki tudományok, a közgazdaságtan, a mezõgazdaság és az újságírás területén. MTI/EPA
Közel-Kelet
not image

Takács Petra

Szerkesztő

Az afgán felsőoktatási minisztérium erről levelet küldött az ország északi tartományaiban, köztük Kabulban található intézményeknek, ahol február végén tartanák a vizsgákat.

Előzmény:

 

Az afgán felsőoktatási minisztérium megtiltotta az ország magánegyetemeinek, hogy női tanulókat is engedjenek beülni a jövő havi felvételi vizsgákra, ezzel folytatva a folyamatot, amivel kiszorítanák a nőket a felsőoktatásból, írja a TRT.

Soron kívül Nem lesz egyszerű a közlekedés a Puskás Aréna környékén csütörtök este

A minisztérium levele az Afganisztán északi tartományaiban, köztük Kabulban található intézményeknek szól, ahol február végén rendezik meg a vizsgákat. A szabályokat kijátszó intézmények ellen jogi lépéseket tesznek, írják.

A kormány decemberben közölte az egyetemekkel, hogy „további utasításokig” ne vegyenek fel női tanulókat, majd pár nap múlva a civil szervezeteknek is megtiltotta, hogy nőket alkalmazzanak. A lányoknak fenntartott gimnáziumokat is bezáratták.

A lépést nemzetközi szinten sokan elítélték, több nyugati diplomata már korábban jelezte, hogy a tálib kormánynak változtatnia kell a nőket érintő szabályokon, ha azt szeretnék, hogy elismerjék a kormány legitimitását, ezzel enyhítve gazdasági bajain.

Az ország súlyos válságban van, részben azért, mert bankszektorára szankciókat vetettek ki, ennek következtében segélyszervezetek közlése szerint millióknak lenne szüksége segítségre, ugyanakkor a Világbank e héten kiadott jelentése szerint az önfenntartást célul kitűző tálib kormány bevételei tavaly is erősek voltak és az exportra való termelés is növekedett.