Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
370,63 Ft
Euró
393,49 Ft
Font
460,87 Ft
Bitcoin
62,854 $

Áder János elárulta, Orbán Viktor soha nem befolyásolta a döntését kegyelmi ügyben

Még csak arra sem volt példa, hogy Orbán Viktor kérdést intézzen kegyelmi ügyben Áder Jánoshoz, a korábbi köztársasági elnökhöz.

Fotó: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, az országgyűlési választásokon győztes Fidesz-KDNP pártszövetség miniszterelnök-jelöltje (b) és Áder János köztársasági elnök kezet fog a Sándor-palotában 2022. április 29-én. Az államfő Orbán Viktort kérte fel a következő kormány megalakítására. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Belpolitika

Takács Petra

Szerkesztő

Nagy port kavart a kegyelmi ügy, melynek részeként Novák Katalin köztársasági elnök beadta a lemondását. Azt a kormány elfogadta, jóváhagyta azt, és már Sulyok Tamás van az elnöki székben, aki a következő években ezt a kiemelten fontos tisztséget fogja gyakorolni. Novák Katalin egy ideje nem nyilatkozott, de egy hozzá közelebb álló személy biztos benne, hogy üstökösként fog visszatérni.

A visszatérése túl korai lenne jelenleg, hiszen még mindig komoly témát szolgáltat a kegyelmi ügy, és a baloldal súlyos vádakat fogalmaz meg a jobboldallal kapcsolatosan. Áder János, aki szintén kiváló köztársasági elnök volt, péntek reggel a Kossuth Rádiónak adott interjút, és kitért arra is, a 10 év leforgása alatt érzett-e bármilyen politikai nyomást, ha egy kegyelmi kérdést kellett elbírálnia.

A kegyelmi ügyek különlegessége, hogy abba a miniszterelnök, és más kormánytagok sem szólhatnak bele. A végső döntést mindig a köztársasági elnök mondja ki, de Áder tisztázta, Orbán Viktor a 10 éve alatt egyetlen egyszer sem próbálta meg őt befolyásolni, még csak kérdés formájában sem. Annak ellenére sem, hogy Áder szerint voltak olyan döntések, amik még a Fidesz frakcióját is megosztották. Példaként a szintén nagy sajtónyilvánosságot kapott Geréb Ágnes ügyét hozta fel a volt államfő.

Az egykori köztársasági elnök is azt látja, hogy egyesek megpróbálják belekeverni Orbán Viktort a kegyelmi ügybe, noha ahhoz semmi köze. Ezekről a kegyelmi ügyekről sem kell előzetesen tájékoztatni a miniszterelnököt, miután azt az igazságügyi miniszter, a köztársasági elnök és csapata kezeli.

Áder János a 10 éves ciklusa során több mint 6200 kegyelmi ügyet bírált el, de csak 119 esetben született olyan döntés, miszerint kegyelmet adtak a kérvényezőnek. Ezek a döntések mind Áder jóváhagyásával születhettek meg, ahhoz a törvények szerint a miniszterelnök válaszára sincs szükség, nem tartozik a hatáskörébe.

Dobrev Klára Magyar Péterről: a politikának nemcsak a celebkedésről kellene szólnia

A politikus többek között azt is elmondta, hogy mire számít az idei választáson, és hogy mit gondol a TISZA Párt alelnökéről.