Clouds
21 Budapest
Dollár
359,72 Ft
Euró
388,30 Ft
Font
433,51 Ft
Bitcoin
23,455 $

A vakcinák csúszása elképesztő feszültségeket okoz az Európai Unióban

Külföld
not image

Nagy Noel

Szerkesztő

Egyre frusztráltabbá kezdenek válni az Európai Unió tagállamai, amiért a vakcinagyártók a beígértnél sokkal lassabb ütemben, és jóval kevesebb adagot tudnak szolgáltatni, mint amelyről megállapodások születtek.

A közelmúltban jelentette be például a brit AstraZeneca, hogy gyártási nehézségekre hivatkozva 60 százalékkal csökkenti a blokkba érkező vakcinák számát az első negyedévre vonatkozóan – jelentette a Sky News. Ez azt jelenti, hogy a beígért mintegy 80 millió dózis helyett mindössze 31 millió adagot bocsátanak az EU-s tagállamok rendelkezésére.

Soron kívül Gyermekekre vadászó férfiak tartják rettegésben a szülőket az Egyesült Királyságban

Írország ennek kapcsán már bejelentette, hogy várhatóan lassulni fog az országos oltóprogram, mivel egyszerűen nem áll rendelkezésre megfelelő számú vakcina. Micheal Martin, Írország miniszterelnöke az állami RTE televíziós csatornának nyilatkozta, hogy a csúszások „jelentős problémát” okoztak az ország számára.

Martin hozzátette, hogy attól tart, az AstraZeneca bejelentése katalizátorként szolgálhat, aminek következtében tartósabb ideig lehet alacsonyan az egyes országok átoltottsága. Nagy a félelem, hogy a többi vakcinagyártó is hasonló bejelentéssel állhat elő a közeljövőben.

Mindez úgy történt, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) még nem hagyta jóvá az oxfordi AstraZeneca vakcinát, ám erre már a jövő héten sor kerülhet, így már a britek által fejlesztett vakcinával is bővíthetik az oltóanyagok tárházát.

Magyarország illetékes hatósága, az OGYÉI nem várta meg a kereskedelmi blokk szabályozószervezetének a jóváhagyását, ugyanis a héten bejelentették, hogy az orosz Szputnyik V vakcina mellett a brit oltóanyagot is engedélyezték.

Számos európai országot egyébként az AstraZeneca vakcinájának csúszása mellett az amerikai-német Pfizer/BioNTech vakcina csúszása is sújtja jelenleg, ugyanis a cégeknek bővíteni kell a gyártási kapacitásukat, hogy lépést tudjanak tartani a berobbant kereslettel.

Giuseppe Conte, Olaszország miniszterelnöke is azok közé tartozik, akik felháborodtak a csúszáson, szerinte „elfogadhatatlan” a Pfizer-vakcina késlekedése. Egy Facebook-posztban úgy fogalmazott, a Pfizer ezzel a szerződéses kötelezettségeit szegi meg, amellyel súlyos károkat okoz Olaszországnak és az európai nemzeteknek.