A Tesla szárnyalásáért cserébe 241 milliárd forint üti Elon Musk markát

not image

Nagy Noel

2020. május 30. - 08:46

Nem mindennapi figurának tekinthető Elon Musk, a Tesla és a SpaceX alapítója, és utóbbi időkben a furcsa Twitter-bejegyzések egyik nagy királya.

Nem mindennapi figurának tekinthető Elon Musk, a Tesla és a SpaceX alapítója, aki az utóbbi időkben a furcsa Twitter-bejegyzések egyik nagy figurájává is vált. Elsősorban feltalálóként gondol rá az ember, ám nem érdemes elfelejteni, hogy eközben üzletember is, ráadásul nem is akármilyen.

A mai napon Elon Musk nem egy új találmánnyal, vagy egy látványos tweet-sorozattal került a nyilvánosság figyelmébe, hanem a Tesla sikere jóvoltából learatott sokszámjegyű babérokkal: a Tesla-vezér 1.7 millió részvényt kapott a Teslából, aminek a jelenlegi részvényárfolyamok alapján összesen 775 millió dollárra, vagyis 241 milliárd forintra becsülhető az értéke.

Egy korábbi, 2018-ban elfogadott kompenzációs csomag értelmében a részvényopcióra abban az esetben volt jogosult Musk, ha a Tesla piaci kapitalizációja egyhavi és hat havi átlagot tekintve eléri a 100 milliárd dollárt, ezt a célt pedig sikeresen elérték a Teslánál.

A Musk részére juttatott 775 millió dollárt érő részvények a megállapodás értelmében csak az első szeletei annak a 12 részből álló opciós csomagnak, melynek keretében a Tesla-vezér mostani árfolyamokhoz képest jelentősen áron alul, összesen 350.02 dolláros részvényárfolyamon vásárolhatja meg a Tesla részvényeit, ami a jelenlegi 805 dolláros árfolyam kevesebb mint fele.

A mostani szelethez hasonlóan a további opciók aktiválásához is szükséges bizonyos mérföldköveket elérni a cég kapcsán, például a vállalat piaci értékét 650 milliárd dollárig kell vinni, valamint számos bevételi és profittermelési tervet kell megvalósítani. Érdemes megjegyezni, hogy Musk egyébként nem kap rendszeres fizetést és bónuszt sem, a Teslából származó bevételei javarészt a különböző opciókhoz köthetők.