A szusihoz használt halakban 283-szor több parazitát találtak, mint a 70-es években
A szusi az elmúlt években hazánkban is egyre népszerűbb étellé vált, de az elterjedésével egyre nagyobb lett az aggodalom az Anisakis, egy parazita féreg miatt, ami az ember szervezetésbe is bekerülhet nyers tengeri ételekkel.
A University of Washington egy kutatócsoportjának beszámolója szerint 283-szor több parazitát észleltek friss halakban, mint a 70-es években. Az emberek és a tengeri emlősek egészségére is nagy hatással lehetnek ezek az eredmények.
Korábbi tanulmányok is felhívták már a figyelmet az elszaporodott paraziták bőségéről, de ez volt az első kutatás, amely a szaporodás mértékére koncentrált.
„Ez a kutatás több korábbi tanulmányból is merít, hogy a globális változást mutassa be az elmúlt 40 évben” – mondta tanulmány szerkesztője, Chelsea Wood.
Az Anisakis lárvák a halak izomzatában találhatók, az ember nyers hal fogyasztásával fertőződik. A lárvák a gyomorfalat átfúrva, a fogyasztást követően néhány percen vagy órán belül okoznak tüneteket: hasi fájdalom, hányinger, hányás. A tünetek pár nap múlva megszűnnek, amikor a parazita elhal, és általában felderítetlen marad, mert sokan ételmérgezésnek gondolják a tünetek alapján.
A legtöbb halfeldogozó és szusi szakács ki van képezve a parazita észlelésére, amelyek akár 2 centiméteresre is megnőnek, ezért könnyen eltávolíthatóak, mielőtt még a fogyasztók elé kerülnek.
Bár annak nagyon kicsi az esélye, hogy az emberi szervezetbe eljutnak, a tanulmány arra figyelmeztet, hogy a tengeri emlősök; delfinek, bálnák, fókák nagyobb veszélynek lehetnek kitéve.
Arra egyelőre nem jöttek rá a kutatók, hogy mi okozta a paraziták elszaporodását, de össze kapcsolják azt a klímaváltozással, a műtrágyák nagyobb tápértékeinek, és a, szerencsére növekvő tengeri emlős populációkkal.
Magyarországon a nyers fogyasztásra szánt halakat legalább 24 óráig -20°C-on kell tárolni, mert a fagyasztás során elpusztul minden parazita, ezért annak a fogyasztása biztonságos.