Dollár
397,04 Ft
Euró
418,84 Ft
Font
487,47 Ft
Bitcoin
17,155 $

A pandémia óta egyre nagyobb a prostitúció térhódítása Svédországban

MTI/EPA-EFE/Mario Guzmán
Külföld
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A pandémia idején korlátozások nélkül működő Svédország egy kifejezetten szimpatikus desztináció lett az európai prostituáltak számára, ugyanakkor ennek árnyoldala is van: a svéd gazdaság egyre fogyatkozó munkalehetőségei okán egyre több nő kényszerül prostitúcióra az országban.

A svéd rendőrség szerint a koronavírus-járvány idején megnövekedett a prostitúció Svédországban, mindez annak köszönhető, hogy egyre több szexmunkás érkezik az országba. Jana De Geer stockholmi rendőr szerint a járvány “korábban ismeretlen arcokat” vonzott a prostitúció iparába, a növekedés oka pedig a lezárások és különböző korlátozó intézkedések bevezetése Európában, mivel több prostituált Svédországot választotta úti célnak, miután saját országukban nem tudnak pénzt keresni.

Soron kívül Sajtóértesülések szerint húsvétig maradhat az árstop

De Geer úgy látja, a helyi lakosok is egyre nagyobb számban fordulnak ehhez a lehetőséghez, ugyanis a járvány miatt kissé korlátozott a munkalehetőségek száma, ezt kihasználva pedig sokan döntöttek úgy, hogy prostitúcióra adják fejüket. Linnea Horgby rendőrségi nyomozó szerint az ilyen típusú problémák kezelése során a rendőrségen belül komoly hiányosságok tapasztalhatók, melyek miatt egyre több eset történik az országban.

A stockholmi rendőrség 2020-ban hajtotta végre azt a műveletet, mely során fel kívánták számolni az egyre növekvő prostitúciót, ennek eredményeképp pedig 117 főt állítottak elő a fővárosban, több alkalommal pedig súlyosabb bűncselekményekre is fény derült.
Svédországban egyébként a jelenleg érvényes törvények szerint aki fizet a szexuális szolgáltatásokért, az büntethető, aki viszont ilyen szolgáltatás kínál, nem büntetik meg.

A svéd modell szerint, melyben a vevőt pénzbírsággal sújtják, most megdőlni látszik, ugyanis börtönbüntetéssel fogják kiváltani a korábbi rendszert. A helyi hatóságok szerint kiemelt fontosságú, hogy azok a férfiak, akik erőszakot alkalmaznak a szolgáltatás igénybevétele alatt, mindenképpen törvényi keretek között kell bíróság elé állítani és gondoskodni kell arról, hogy a bűncselekmény súlyosságától függően börtönbe kerüljenek a bántalmazó személyek.