Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
360,07 Ft
Euró
390,68 Ft
Font
456,75 Ft
Bitcoin
57,109 $

A NASA legújabb kutatása szerint mégis egyedül lehetünk a világűrben

Az amerikai űrhivatal missziója révén megtudhattuk, hogy sokkal kevesebb galaxis van a látható univerzumban, mint azt korábban feltételezték.

Tudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Az amerikai űrhivatal missziója révén megtudhattuk, hogy sokkal kevesebb galaxis van a látható univerzumban, mint azt korábban feltételezték.

A New Horizons küldetés révén egészen közeli felvételeket készíthettek a csillagászok a távoli Plútó törpebolygóról, melyek segítségével megállapították, hogy 2 ezer milliárd, vagyis 2 billió helyett csupán néhány százmilliárd galaxis lehet a világűrben. Soron kívül Akár 21 fok is lehet szerdán, csak fátyolfelhők zavarhatják meg a napsütést

A NASA közleményéből megtudhattuk, hogy az új számításokat a Hubble űrtávcső által gyűjtött adatokkal együtt végezték el. Az asztronómusok egy matematikai modellt állítottak fel, amellyel rájöttek, hogy a galaxisok 90 százaléka a látható fényen kívül helyezkedik el, amit a Hubble képtelen érzékelni.

A 2006 januárjában indított 720 millió dollárt kóstáló, az univerzumban 53 ezer km/h-ás sebességgel száguldozó New Horizons űrszonda hamarosan elérheti a Naprendszer szélét, és a Hubble spektrumánál 10-szer sötétebb objektumokat is detektálhat majd.

Tod Lauer, a szóban forgó tanulmány társszerzője elmondta,

„Ezek a kalkulációk rendkívül körülményesek, a becslésekkel már rengeteg tudós próbálkozott. A New Horizons-nek hála túlláthatunk a Hubble határain, és végre valós eredményeket kaphatunk a galaxisok pontos számával kapcsolatban.”

A jelenleg a Földtől 4,4 milliárd kilométerre lévő New Horizons-nek megannyi új felfedezést köszönhettünk – egyik ilyen például a Kuiper-övben keringő Arrokoth nevű objektum azonosítása volt, amiről 2019 májusában kiderült, hogy a felszínén víz és szerves molekulák találhatóak.

Ismét probléma van az androidos Messengerrel, most a buborékok szálltak el

Sokan tapasztalják a Messenger problémáját, ami lehetetlenné teszi a chatfejek használatát Androidon.