A Moderna vezérigazgatója szerint a járványnak egy év múlva vége

Fotó: Egy férfi megkapja a Moderna amerikai biotechnológiai cég koronavírus elleni vakcinájának harmadik, emlékeztetõ adagját a balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórház oltópontján 2021. augusztus 24-én. MTI/Komka Péter
not image

Kornis Vivien

2021. szeptember 23. - 21:58

Stéphane Bacel úgy véli, hogy aki nem oltatta be magát, az azt kockáztatja, hogy megbetegszik, és esetlegesen kórházba is kerül.

A Moderna vezérigazgatója úgy véli, a koronavírus-járványnak egy év múlva vége lehet, ugyanis akkorra a megnövelt oltóanyag-termelési kapacitás biztosítani tudja majd az ellátást. Stéphane Bancel a svájci Neue Zürcher Zeitung lapnak elmondta, hogy a védőoltások hamarosan már a csecsemők számára is rendelkezésre fognak állni – számolt be a Portfolio.

“Ha megnézzük a termelési kapacitások iparági szintű bővülését az elmúlt hat hónapban, akkor azt találjuk, hogy a következő év közepéig elegendő adagnak kell rendelkezésre állnia, hogy a földön mindenki megkaphassa a védőoltást” – jelentette ki a Moderna vezérigazgatója.

Bancel szerint azok, akik nem veszik fel a védőoltást, természetes módon teszik magukat védetté, mivel a delta variáns nagyon magas fertőzőképességgel rendelkezik. Úgy véli, ily módon az influenzajárványhoz hasonló időszak vár ránk: aki beoltotta magát, annak biztonságos tele lehet, aki viszont nem, az azt kockáztatja, hogy megbetegszik és esetlegesen kórházi ápolásra szorul. 

A Moderna vezérigazgatója elmondta, hogy arra számít, hogy a kormányok jóváhagyják a védőoltások újabb dózisának felvételét a már beoltott emberek számára, mivel a tavaly ősszel immunizált, veszélyeztetett személyek védettsége “frissítésre” szorul. 

Segítséget jelent, hogy az emlékeztető oltás az eredeti vakcina hatóanyagának csak a felét igényli, ami azt jelenti, hogy a megfelelő mennyiségű oltóanyagot gyorsabban lehet biztosítani, ami az egyik legfontosabb tényezőt jelenti a járvány elleni küzdelem során. 

Az emlékeztető oltás az idén még megegyezik az eredeti oltóanyaggal, mert a Moderna jelenleg is dolgozik azon, hogy kimondottan a delta variáns ellen védelmet nyújtó vakcinát fejlesszen. 

“Jelenleg klinikai vizsgálatokban teszteljük a delta variánsra optimalizált változatokat. Ezek képezik majd az alapot a 2022-es emlékeztető oltáshoz. Emellett kipróbáljuk a Delta plus Beta-t is, a következő mutációt, amelyet a tudósok valószínűnek tartanak” – mondta el Bancel.