A koronavírus újabb súlyos, tüdőre gyakorolt hatására derült fény

not image

Borbély Fanni

2020. november 9. - 05:53

Azt már korábban is tudni véltük, hogy a koronavírussal megfertőződött személyek többségénél kialakuló tüdőgyulladásos tünetek komoly hatással vannak a tüdőkapacitásra is. Most megtudtuk, miért. Egy friss kutatás során 41 koronavírusban elhunyt beteg tüdejéből, szívéből, veséjéből és májából vettek szövetmintákat vizsgálatra. A kutatást Mauro Giocca, a londoni Kings’ College professzora vezette, aki úgy fogalmazott, hogy a […]

Azt már korábban is tudni véltük, hogy a koronavírussal megfertőződött személyek többségénél kialakuló tüdőgyulladásos tünetek komoly hatással vannak a tüdőkapacitásra is. Most megtudtuk, miért.

Egy friss kutatás során 41 koronavírusban elhunyt beteg tüdejéből, szívéből, veséjéből és májából vettek szövetmintákat vizsgálatra. A kutatást Mauro Giocca, a londoni Kings’ College professzora vezette, aki úgy fogalmazott, hogy a vírus túl hosszú ideig képes a szervezetünkben maradni, éppen ezért súlyosbítja annak lefolyását.

A vizsgálat kimutatta, hogy a koronavírusban elhunyt betegek egészséges tüdőszöveteit teljes mértékben átváltotta a hegszövet. A mintákból az is kiderült, hogy az elhunytak 90 százalékánál találtak kizárólag a koronavírusra utaló tüdőszöveti elváltozást.

A vizsgált szövetek több eredményt is hoztak: vérrögök jelentek meg a tüdő vénáiban és artériáiban, továbbá sejtmegnagyobbodást és több sejtmagúvá válást érzékeltek a szincícium néven is ismert sejtegybeolvadás hatására.

A WHO felszólalt az utazási karanténok kapcsán, kockázatos lehet bemenni 14 nap alá

“Eredményeink arról tanúskodnak, hogy a Covid-19 nem csupán a vírus megfertőzte sejtek elhalása által okozott betegség, inkább az abnormális sejtek a tüdőben való hosszú telelésének következménye.” – fogalmazta meg Mauro Giacca a CNBC-nek.

Az EBioMedicine akadémiai folyóiratban megjelent kutatásból az is került, hogy sokféle szövetben találták meg a vírust a vizsgálatok során illetve, hogy a nemrég felfedezett elhúzódó Covid kialakulásában is masszív szerepe lehet a felderített tüdőhegesedésnek. Az elhúzódó Covid-betegségről korábban írtunk, mely többek között krónikus fáradtsággal, erőtlenséggel és komoly izomfájdalmakkal jár.