A klímaváltozást szimulálhatják le a Föld apró, tökéletes másával

not image

Kulcsár Péter

2021.február.26 - 01:38

Európai kutatók egy ambiciózus tervvel álltak elő, melynek értelmében az egész bolygóról készítenének egy másolatot, amivel precízen leszimulálhatnának különböző tragikus forgatókönyveket is.

A Föld digitális ikertestvérének ötletéről elsőként a Nature Climate Change tudományos folyóiratban közzétett publikációban olvashattunk. A mini-Föld valójában egy nyitott világú sandbox lehet, amellyel a tudósok megvizsgálhatják, milyen hatásokkal járhatnak a különféle klímatörvények és -rendeletek.

A szoftverbe bármilyen klíma- és időjárásadatot betáplálhatnak, ezáltal megfigyelhetik, miként befolyásolják az emberi tevékenységek a jövőben a globális klímaváltozást, így még időben elkerülhetik a helyzet elfajulását.

A virtuális bolygó az Európai Unió Destination Earth nevű programjának részeként érkezik, mellyel a 2050-es karbonsemlegességet szeretnék megcélozni, így kulcsszerepet játszhat a projekt megvalósításában.

A Destination Earth kutatói több évtizedes fejlesztések után tették le az asztalra a Föld-modellt, így szakmai szempontból releváns, precíz és hatékony technológiáról van szó, ami valósággal megreformálhatja az eddigi szimulációk létjogosultságát.