Dollár
382,74 Ft
Euró
392,32 Ft
Font
463,75 Ft
Bitcoin
24,853 $

A klímaváltozást szimulálhatják le a Föld apró, tökéletes másával

not image

Kulcsár Péter

2021. február 26. - 01:38

Európai kutatók egy ambiciózus tervvel álltak elő, melynek értelmében az egész bolygóról készítenének egy másolatot, amivel precízen leszimulálhatnának különböző tragikus forgatókönyveket is.

A Föld digitális ikertestvérének ötletéről elsőként a Nature Climate Change tudományos folyóiratban közzétett publikációban olvashattunk. A mini-Föld valójában egy nyitott világú sandbox lehet, amellyel a tudósok megvizsgálhatják, milyen hatásokkal járhatnak a különféle klímatörvények és -rendeletek.

Soron kívül Eljött a nap, újra jár a 3-as metró a déli szakaszon

A szoftverbe bármilyen klíma- és időjárásadatot betáplálhatnak, ezáltal megfigyelhetik, miként befolyásolják az emberi tevékenységek a jövőben a globális klímaváltozást, így még időben elkerülhetik a helyzet elfajulását.

A virtuális bolygó az Európai Unió Destination Earth nevű programjának részeként érkezik, mellyel a 2050-es karbonsemlegességet szeretnék megcélozni, így kulcsszerepet játszhat a projekt megvalósításában.

A Destination Earth kutatói több évtizedes fejlesztések után tették le az asztalra a Föld-modellt, így szakmai szempontból releváns, precíz és hatékony technológiáról van szó, ami valósággal megreformálhatja az eddigi szimulációk létjogosultságát.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.