A kávé mértékletes fogyasztása csökkenti a rák és a diabétesz rizikóját
Rengeteg tévhitet hallhattunk már a kávéról, miszerint jelentősen emeli a vérnyomást, valamint különféle betegségeket okozhat, a pozitív hatásairól azonban csak kevés helyen olvashattunk.
Rengeteg tévhitet hallhattunk már a kávéról, miszerint jelentősen emeli a vérnyomást, valamint különféle betegségeket okozhat, a pozitív hatásairól azonban csak kevés helyen olvashattunk.
Kétségkívül az egyik legnépszerűbb élénkítőitalról beszélünk, amelynek több évezredes hagyományai vannak az egyes kultúrákban. A kávé fő hatóanyagának, a koffeinnek számos pozitív tulajdonságát ismerhetjük – ha fáradtak és álmosak vagyunk, feldob minket, valamint serkenti a memóriát és a gondolkodásunkat is.
Habár az orvosok óva intenek minket a rendszeres kávéfogyasztástól, a legújabb kutatások alapján nemcsak az életminőségünkön javíthat a fekete nedű, hanem megvédhet minket néhány súlyos rendellenesség kialakulásától is.
A koffeinről maradéktalanul nem tudták bizonyítani, hogy emeli a vérnyomást – éppen ellenkezőleg. A klinikai tesztelések során kiderítették, hogy naponta legfeljebb két csészényi kávéval nem hogy ártunk, hanem inkább szívességet teszünk saját egészségünknek.
Az sem igaz, hogy mindenkinél függőséget okozhat a koffein. Habár a hatóanyagot pszichoaktív szernek tekintik, a kávézás hirtelen beszüntetése csupán egy-két napig tartó tüneteket okozhat, így messze nem vethető össze a nálánál jóval veszélyesebb drogokkal, mint például az alkohollal vagy a marihuánával.
A kávézás a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatával és a magas koleszterinszinttel sem hozható összefüggésbe, de ha félünk a csontritkulástól, akkor sem kell azonnal abbahagynunk a kávézást. Ha kiegyensúlyozott étrendet folytatunk, hatékony, egészségvédő kísérőként gondolhatunk a sötét, aromás italra.
Felfedezték, hogy a kávé a nők esetében 10 százalékkal csökkenti a menopauza utáni mellrák, 20 százalékkal pedig a vastagbélrák kialakulásának kockázatát, de a 2-es típusú cukorbetegség és az agyvérzés ellen is tökéletes fegyverként szolgálhat. A megfelelő édesítés is fontos, ugyanis ha cukor helyett például sztíviát használunk, azzal adhatunk még egy plusz löketet az egészségünknek, valamint fogyókúra esetén szinte zéró kalóriával élvezhetjük ki a kávé nyújtotta örömöket.