A gyermekek kisebb eséllyel terjesztik a vírust, mint a felnőttek

Fotó: Unsplash/Izzy Park
not image

Borbély Fanni

2021. április 15. - 07:17

A Manitoba Egyetem által vezetett, CMAJ (Canadian Medical Association Journal) új kutatása szerint a gyermekek nem lehetnek olyan fertőzőek a koronavírus másoknak történő átadásában, mint azt korábban gondolták.

“Megállapításaink fontos közegészségügyi és klinikai következményekkel járnak. Ha a fiatalabb gyermekek kevésbé képesek a fertőző vírusok továbbítására, a napközi, a személyes iskola és az óvatos tanórán kívüli tevékenységek biztonságosak lehetnek a megfelelő óvintézkedések mellett, és az eredetileg vártnál alacsonyabb kockázattal járnának a gyermekgondozó személyzet, az oktatók és a támogató személyzet számára”

– írja Dr. Jared Bullard főkutató.

Tizennégy kutató több tudományterületről a Manitobai Egyetemen, a Cadham Tartományi Laboratóriumban, a Manitoba Egészségügyi és Idősotthonban, valamint a Kanadai Nemzeti Mikrobiológiai Laboratórium Közegészségügyi Ügynökségénél elemezte a koronavírussal fertőzött Manitobában élő 175 gyermek és 130 felnőtt mintáját, hogy volt-e különbség fertőzőképességükben – írja az EurekAlert.

A nasopharyngealis tamponok sejttenyészeteivel megvizsgálták a vírusterheléseket mindkét csoportban annak megállapítására, hogy a gyermekek fertőzőbbek-e, mint a felnőttek.

“Mivel egyre több joghatóság vizsgálja, hogy fenn kell-e tartani a korlátozásokat, vagy újra kell-e indítani a jelenléti oktatást, a nappali ellátást és a tanórán kívüli tevékenységeket, elengedhetetlenül fontos a gyermekek és serdülők fertőzőképességének jobb megértése a felnőttekhez képest. Ez különösen fontos, tekintettel a tünetmentes fertőzés valószínűségének növekedésére ebben a csoportban.” – írják a szakértők.