Dollár
432,01 Ft
Euró
423,62 Ft
Font
482,54 Ft
Bitcoin
20,045 $

A brit variáns felelhet a romló hazai járványügyi adatokért

Girona, 2021. február 14. A koronavírus-járvány miatt védõruhába öltözött választási bizottsági tagok egy gironai szavazóhelyiségben a katalán parlamenti választások végén, 2021. február 14-én. Katalóniában a koronavírus-fertõzés csökkentése érdekében a fertõzött vagy karantén alá vont szavazók este 7 és 8 óra között mehettek szavazni, ebben az idõszakban a bizottság tagjainak teljes védõruházatot kellett viselni. MTI/EPA/David Borrat
not image

Nagy Noel

2021. február 15. - 14:36

Számos szakértő beszámolója szerint a magyar koronavírus-adatok terén tapasztalható stagnálás és romlás elsősorban a gyorsabban fertőző brit mutáció hazai terjedésére vezethető vissza

Mint a hírportál is írja, hazánkban elsőként a Neumann Labs fog olyan PCR-tesztet alkalmazni, amely alkalmas a különböző koronavírus-variánsok – mint a brit, dél-afrikai, brazil – kimutatására. A diagnosztikai laboratórium beszámolója szerint a vizsgálatok azt mutatják, a fertőzéseknek legalább felét már a brit mutáció okozza Magyarországon.

Soron kívül Nyerő Páros: Bíró Bea szerint Megyeri Csilla így se, úgyse lesz olyan szép, mint ő

A Neumann Labs közleményében úgy fogalmaz, hogy a világot és a globális járvány elleni védekezést kiemelt kihívás elé állítja, hogy új koronavírus-variánsok jelentek meg. A brit azért jelent fejtörést, mert sokkal fertőzőbb, mint az eddigi vírustörzsek, míg a dél-afrikai variánssal szemben a védőoltások nem működnek olyan hatékonyan.

A diagnosztikai laboratórium frissen elvégzett kutatásai pedig alátámasztják a Nemzeti Népegészségügyi Központ kijelentéseit, miszerint a járványügyi adatok stagnálása és romlása a brit variánsra vezethető vissza, hiszen felméréseik szerint a fertőzések felét már ez okozza, viszont a dél-afrikai és brazil törzsek még nem terjednek.

„Az utóbbi időben a koronavírus különböző mutációi kezdtek el terjedni világszerte, melyek átírhatják a járvány elleni védekezés eddigi forgatókönyvét is. Éppen ezért lehet kulcsfontosságú, hogy információnk legyen arról, hogy a koronavírusos-betegeket melyik variáns fertőzte meg. Az általunk kifejlesztett új, kombinált PCR-teszttel, ezek nagy biztonsággal kimutathatóak”

nyilatkozta a Neumann Labs ügyvezetője, Nyíri Miklós.

„Minden olyan mintát, amiben erős fertőzést találunk, megvizsgálunk, hogy a brit variáns vagy egy ahhoz némileg hasonló úgynevezett európai variáns, vagy pedig a dél-afrikai/brazil variáns jelen van-e benne. Az általunk vizsgált minták között dél-afrikai/brazil variánst eddig nem találtunk. A variáns vizsgálatot az elsődleges PCR pozitív/negatív eredmény után 24 órán belül adjuk ki a páciensek számára” – zárta.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.