A brit egészségügyi miniszter szerint év végére akár úgy élhetünk együtt a koronavírussal, mint az influenzával

Flickr/UK Prime Minister
not image

Borbély Fanni

2021. február 13. - 13:13

Matt Hancock, brit egészségügyi miniszter szerint az Egyesült Királyságban év végére akár olyan átoltottságot érhetnek el, mely miatt a koronavírus csupán annyi fenyegetettséget jelent majd a britek számára, mint az influenza.

Hancock meglátása azt sugallja, hogy a britek nem feltétlen a koronavírus teljes megszüntetésében gondolkodnak, inkább a tüneti kezelésben, ezt pedig az is megerősíti, hogy a brit kormány célja, hogy a négy legkiszolgáltatottabb társadalmi csoportot (15 millió fő) mielőbb beoltsa.

Mivel egyre több brit polgárt oltanak be napi szinten, a napi járványügyi adatok is némi csökkentést mutatnak az országban. A brit kormány egyik vezető tanácsadója úgy véli, amennyiben a jelenleg hatályos intézkedéseket kellő időben és ütemezéssel enyhítik, úgy nem lenne szükség egy újabb teljes lezárásra.

A brit egészségügyi miniszter egy interjúban elmondta, hogy az idén várhatóan megjelenő új kezelések döntő szerepet játszanak majd abban, hogy a koronavírust az egész életünket érintő járványból egy egyszerű betegséggé alakítsuk, és együtt tudjunk élni vele úgy, mint az influenzával.

A Metro azt írja, az Egyesült Királyságban egyébként a becslések szerint minden tizedik polgár fertőződik meg koronavírussal, akik átlagosan hét-kilenc embernek adják át a vírust. Az új, aktív fertőzések számának csökkenésével várhatóan a kórházban ápolt koronavírusos betegek száma a jelenlegi felére csökkenhet majd, ám szembetűnő változást nagy valószínűséggel csak októberben tapasztalhatunk.