Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
353,33 Ft
Euró
380,28 Ft
Font
443,37 Ft
Bitcoin
43,959 $

A brazil egészségügy történelme legsúlyosabb válságában van

A brazil egészségügyi vezetők szerint Brazíliában egy olyan történelmi összeomlás tapasztalható, mint korábban soha, ugyanis az egészségügyi ellátórendszer intenzív terápiás egységeinek kapacitása kimerülőben van.

Fotó: Flickr/Palácio do Planalto
Külföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

A brazil Fiocruz egészségügyi szervezet szerint a koronavírusos betegek ellátása az ország mind a 27 államában igen komoly problémát okoz, ugyanis minden kórház minimum 80 százalékos leterheltséggel dolgozik, két államot kivéve. A helyzet súlyosságát az is bizonyítja, hogy Rio Grande do Sul államban már egyáltalán nem állnak rendelkezésre intenzív terápiás ágyak.

A Fiocruz akkor tette közzé figyelmeztetését, mikor az ország a valaha látott legmagasabb esetszámot jegyezte, 24 órán belül ugyanis 2841 ember hunyt el a vírusban. Ez az arány rendkívül ijesztő, a legutóbbi negatív rekord március 10-én dőlt meg, akkor 24 órán belül 2826 ember vesztette életét. Soron kívül Kövesd élőben Szoboszlai szombat délutáni meccsét az angol bajnokságból

Brazília legnépesebb államában, São Paulóban az egészségügyi tisztviselők, akik kedden rekordszámú napi halálos áldozatot regisztráltak, felszólították az új egészségügyi minisztert, hogy fontolja meg az országos zárlat bevezetését.

Marcelo Queiroga – akit hivatalosan csak később, szerdán neveznek ki egészségügyi miniszternek – a negyedik, aki betölti a tisztséget a világjárvány kezdete óta az országban. Queirogát az elnök, Jair Bolsonaro nevezte ki, miután igen éles kritikákkal illeték elégtelen járványkezelése miatt.

Bolsonaro elnök következetesen ellenezte az állami kormányzók által bevezetett karanténintézkedéseket, azzal érvelve, hogy a gazdaság járulékos károsodása rosszabb lenne, mint maga a vírus hatása.

Queiroga kedden arra szólította fel a brazilokat, hogy fokozottan ügyeljenek a folyamatos kézmosásra, és hordjanak maszkot, ám a korlátozásokról ekkor sem esett szó. Egy kardiológus elmondta a CNN Brasilnak, hogy bár „szélsőséges helyzetekben lezárásokat alkalmaztak, ezek nem lehetnek kormányzati politikák”.

João Gabbardo, a Sao Paulo-i járványügyi vészhelyzeti vezetője egy tweetjében jelezte, az új egészségügyi miniszternek nagyon sok munkája lesz, ugyanis a pandémia azon szakaszában járnak, ahol nagyon magas számú az elhalálozás. Éppen ezért arra szólította fel az új minisztert, hogy semmiképpen ne érveljen az országos zárlat ellen, mert azzal csak tovább romolhat a helyzet.

Bolsonaro elnök járványkezelése egyenlő a nullával, ugyanis több alkalommal nyilvánosan fejtette ki véleményét a koronavírussal kapcsolatban, s még a rohamosan romló egészségügyi helyzet láttán sem kezdett bele a valódi járványkezelésbe. Mi több: a múlt héten azt találta mondani egy sajtótájékoztatón a braziloknak, hogy „ne nyafogjanak a koronavírus miatt”.

A BBC azt írja, az Egyesült Államok után Brazília a második ország, melyet legkomolyabban sújtja a koronavírus-járvány. A pandémia kezdete óta ugyanis összesen több mint 11,6 millió fertőzöttet regisztráltak, és 282 ezer halálesetet jegyeztek az országban.

Az esetek brutális megugrása a vírus különböző, új variánsainak betudható, melyek sokkal gyorsabban fertőznek, mint az eredeti vuhani vírus. A kormány kritikával szembesült az oltások lassú bevezetése miatt is, jelenleg az Oxford/AstraZeneca és a kínai fejlesztésű CoronaVac oltóanyagokat használják, és megrendeléseket adtak le a Pfizer/BioNTech, a Janssen és az oroszok által kifejlesztett Szputnyik V oltásokra. Eddig a lakosság mintegy 4,6 százaléka kapta meg valamely vakcina legalább egy adagját.