A BKV munkatársai egyelőre nem számíthatnak béremelésre

MTI/Balogh Zoltán
not image

Borbély Fanni

2021. február 12. - 14:37

A BKV dolgozóinak béremelése úgy tűnik, egyelőre várat magára, miután a csütörtökön megtartott bértárgyalás során a plenáris ülésen a BKV vezérigazgatója, Bolla Tibor közölte: sem a cégnek, sem a BKK-nak, sem pedig a városvezetésnek nincs elkülöníthető erőforrása erre a célra.

A 2021-es béremelés mértéke így tulajdonképpen nulla százalék, a dolgozói érdekképviseletek pedig egyhangúan elutasították az ajánlatot. A vezérigazgató jelezte, mivel a koronavírus-járvány masszív befolyással van a gazdaságra, így egyelőre nem látja az emelés lehetőségét a közeljövőben.

A fluktuáció elkerülése érdekében a szakszervezetek egyértelműen a reálbérek vásárlóerejének megtartását helyezték előtérbe, ugyanis a munkaerő megtartása emelés nélkül kifejezetten nehéz feladatnak bizonyul. Az Origo azt írja, az állami közlekedési szférában (MÁV-Volán) 5-6 százalék körüli béremelés lehet kilátásban, mely ezen felül cafeteria-elemekkel egészülne ki.

A fent említett bérfejlesztési koncepció azonban jelentős fedezetet igényel, miután a BKV 2020-as bruttó bérköltsége 75 milliárd forintra rúgott, így tehát a csupán egy százalékos béremelés is 750 millió forintba kerülne. A munkavállalók érdekképviseleti szervezetei, a A BKSZSZ, AZ EKSZ ÉS A VTDSZSZ pedig jelezték, amennyiben rövidesen nem látnak változást az ügyben, úgy akár kényszerítő lépéseket is készek alkalmazni.