Clouds
21 Budapest
Dollár
344,51 Ft
Euró
369,42 Ft
Font
428,87 Ft
Bitcoin
25,816 $

A bélbaktériumok befolyásolhatják a koronavírus-fertőzés tüneteinek súlyosságát

TÉMÁK:
#Koronavírus
Egészség/Életmód
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő
TÉMÁK

A legújabb kutatásokból kiderült, hogy az emberi bélrendszerben élő mikrobák jelentős hatással lehetnek a covid-betegség kórlefolyására.

A legújabb kutatásokból kiderült, hogy az emberi bélrendszerben élő mikrobák jelentős hatással lehetnek a covid-betegség kórlefolyására.

Soron kívül Földrengés volt Horvátországban

A Hongkongi Egyetem tudósai bebizonyították, hogy minél egészségesebben táplálkozunk, ezáltal minél optimálisabb egyensúly jön létre a bélflóránkban, annál kisebb az esélye, hogy koronavírus-fertőzés esetén súlyos szövődmények alakuljanak ki a szervezetünkben – számolt be róla a CNN.

A kutatócsapat tagjai összesen száz pácienst vizsgáltak, akiket két különböző hongkongi kórházban kezeltek COVID-19 fertőzéssel. A betegeknél megnézték, milyen összetételű bélflórával rendelkeznek, továbbá azt is nyomon követték, a fertőzés közben miként változott a bélbaktériumok aktivitása az emésztőrendszerükben.

A kísérlet végeztével kiderült, függetlenül attól, hogy átestek-e gyógyszeres kezelésen a covidos páciensek, vagy sem, a különböző bélbaktériumok szintjéből következtetni lehetett a betegek általános egészségügyi állapotára.

Rájöttek továbbá arra is, hogy a koronavírus szervezetből való kiürülése után 30 nappal a bélrendszerben található mikrobióta szerkezete és össztömege szignifikánsan megváltozott, ami annak a jele, hogy az immunrendszer megfelelően dolgozott.

Mindezek alapján arra a következtetésre jutottak, hogy bizonyos bélbaktériumok segíthetnek kontrollálni a fertőzés esetén kialakuló gyulladásokat még azoknál is, akik komolyabb komplikációkban szenvednek.

Ha a további kísérletek is alátámasztják a tudósok eredményeit, akkor egy egyszerű székletminta segítségével meg lehet majd határozni, hogy egy potenciális koronavírus-fertőzéskor számíthat-e a páciens súlyosabb tünetekre.