Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,20 Ft
Euró
390,23 Ft
Font
456,08 Ft
Bitcoin
57,848 $

Privát fejlesztésű légzsilipet kaphat hamarosan a Nemzetközi Űrállomás

Az emberiség történetében először szerelhetnek privát vállalat által készített egységet az űrben tartózkodó ISS fedélzetére.

Tudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A Bishop névre keresztelt légzsilipet a Nanoracks űrtechnológiai cég fejlesztette ki, alapvetően pedig arra tervezték, hogy az asztronauták gond nélkül pakolhassák át a rakományt az ISS-hez csatlakozó modulokból a belső térbe.

A vállalat korábban űrkísérletekre használt parányi dobozokat készített, valamint apró műholdakat gyártott különböző megrendelésekre – adta hírül a The Verge magazin. Soron kívül Ösztöndíjjal jutott be a Harvardra egy budapesti gimnázium tanulója

A Bishop lényegében egy harang formájú szerkezet, amely különféle karokkal és fogantyúkkal képes kapcsolódni a Nemzetközi Űrállomáshoz. Mike Lewis, a Nanoracks ügyvezető mérnöke a lap megkeresésére elmondta, rengeteg módon lehet alkalmazni a Bishopot, bár eredetileg csak egy feladat elvégzésére tervezték.

Rakományok áthelyezésekor az űrhajósoknak semmi más dolguk nincs, mint kinyitni a tolóajtót, légteleníteni a zsilipet, ezután egy automatizált, előre beprogramozott robotkar átnyújtja a szükséges eszközöket.

„Valójában olyan, mintha víz alatt történne az egész egy tengeralattjárón – azzal a különbséggel, hogy a világűrben található légüres térrel kell megküzdeniük az asztronautáknak” – magyarázta Lewis.

Jelenleg összesen három légzsilip működik az ISS-en, közülük a japán kísérleti modullal lehetséges rakományokat pakolni, bár a fejlesztésért felelős GITAI cég nemrég bejelentette, hogy a Nanorack egységét is új robotkarokkal láthatják el.

Kikapott a PSG a Dortmundtól a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén

A PSG egy nagyon erős Dortmund ellen játszott a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén.

Adatvédelmi botrányba keveredhet az egyik legismertebb légitársaság

Vizsgálatot indított az ausztrál Qantas légitársaság egy lehetséges adatvédelmi probléma miatt, amely során nyilvánossá válhattak egyes utasok személyes adatai.