Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
66,909 $

Rádiójelekkel azonosítja a mesterséges intelligencia érzelmi állapotunkat

Ha hihetünk az új kutatások eredményeinek, akkor algoritmusok segítségével pusztán egyszerű rádiójelek alkalmazásával javíthatnak hangulatainkon a jövő okoseszközei.

Tudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A londoni Queen Mary Egyetem kutatói által készített, PLOS One tudományos folyóiratban közzétett tanulmányból megtudhattuk, hogy mérnököknek sikerült rádióhullámok arcra való sugárzásával megtanítani a mesterséges intelligenciával, miként változik az emberek hangulata.

Az algoritmus az érzelmi állapotot főként a szívritmus gyorsulásával és lassulásával, illetve különböző fizikai változások jóvoltából képes azonosítani. Az AI 71 százalékos pontossággal ki tudja mutatni a félelmet, undort, boldogságot és nyugodtságot, ami bár messze nem tökéletes arány, mégis hasznunkra válhat a jövőben. Soron kívül A Ferencváros elmondta a véleményét a hirtelen távozott Sztankovicsról

Az algoritmus a kisugárzott rádióhullámokkal a pulzus változását figyeli, és ez alapján vonja le a következtetéseket. Korábban már katonai alkalmazásra is ki szerették volna próbálni az eljárást bizonyos kihallgatási procedúrák során, viszont a Queen Mary Egyetem mérnöke, Yang Hao szerint mindez etikai és morális problémákba ütközhetne.

„Ami a nemzetbiztonságra gyakorolt hatását illeti, további kutatásokra van szükség, valamint a technológiai etikai kérdéseit is meg kell vitatnunk annak érdekében, hogy felelősségteljesen használjuk a módszert.”

A 71 százalékos effektivitás korántsem kecsegtető mutató, azonban még így is túlteljesíti a azokat a neurális hálózatokat, amelyeket nemrég hatalmas csinnadratta közepette mutattak be például Elon Muskék.

A tanulmány szerint hagyományos AI-val alig 40 százalékos hatékonyságot tudtak elérni, ezért az érzelmi folyamatok komplexitása terén egy majdnem kétszeres javulás komoly előrelépésként értékelhető.

30 év börtönt kapott az amerikai házelnök férjére támadó férfi

Nagyon súlyos börtönbüntetést szabtak ki arra a férfira, aki 2022-ben Nancy Pelosi volt amerikai házelnök férjére támadt a saját otthonukban.