Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
359,83 Ft
Euró
387,75 Ft
Font
450,43 Ft
Bitcoin
62,988 $

Koronavírus – tünetmentes gyógyulás után súlyos panaszok alakulhatnak ki a fiataloknál

Japán orvosok figyelmeztettek, hogy még az enyhe vagy tünetmentes fiatal páciensek esetében is fokozottan ügyelni kell az egészség megőrzésére, mivel az elhúzódó covid-betegség bármikor felütheti a fejét.

Székesfehérvár, 2021. január 17. A Pécsi Tudományegyetem radiográfus hallgatója koronavírusteszthez mintát vesz egy nőtől a szociális alapszolgáltatásban és a család- és gyermekjóléti szolgáltatásban dolgozókat tesztelésén a Székesfehérvári Járási Hivatal épületében 2021. január 17-én. MTI/Vasvári Tamás
Egészség/Életmód

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A japán egészségügyi hatóságok legutóbbi adataiból kiderült, hogy az elhúzódó covid-betegségben szenvedő páciensek többsége még be sem töltötte 40. életévét, ami azt jelenti, hogy a hosszú távú tünetek leginkább a fiatal korosztály életét nehezítik meg.

Az egyik idősotthonban dolgozó 30 éves ápolónő a Japan Times hírportál megkeresésére elmondta, novemberben kapta el a koronavírust, az ízlése és a szaglása azonban még januárban sem tért vissza, hiába próbálkozott azóta többféle népi gyógyászati megoldással is. Soron kívül Röpködtek a bírságok a vissza nem vitt ajánlóívek miatt

Az országos egészségügyi és orvostudományi központ által elkészített legutóbbi közvélemény-kutatás során 63 személy kérdeztek meg arról, mik a tapasztalataik a covid-járvány és az elhúzódó tünetek kapcsán.

A felmérésből megtudhattuk, hogy az elhúzódó koronavírusos páciensek legnagyobb aránya extrém fáradtsággal, nehézlégzéssel, légszomjjal, valamint a szagló- és ízlelőképesség hiányával küzd négy hónappal azután, hogy pozitív covid-tesztet produkáltak.

Megfelelő terápiás módszert egyelőre még nem sikerült kifejleszteniük a kutatóknak a betegségre, így az érintett személyek kénytelenek abban bízni, hogy bizonyos idő után immunrendszerük erősödésével javulni fog az állapotuk.

A japán Hirahata klinika közel 700 elhúzódó covidos beteget vizsgált ki, és kimutatták, hogy a páciensek 95 százalékánál levertség és fáradékonyság, míg 80 százalékuknál depresszió és koncentrációs zavar alakult ki. A betegek 30 százaléka 40-es éveiben járt, miközben 50 százalékuk 18 és 30 év közötti fiatal felnőttnek bizonyult.

Karácsonyék tényleg száműznék a 10 évnél idősebb autókat Budapestről? Megjött a válasz

Egyenesen a Budapesti Klíma Ügynökség vezetőjétől jött válasz arra, amit Szentkirályi Alexandra állított Karácsony Gergelyék kapcsán.