Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,50 Ft
Euró
390,70 Ft
Font
457,51 Ft
Bitcoin
57,557 $

Koronavírus – furcsa, életveszélyes tünetekkel kerülnek kórházba a fertőzött gyerekek

Több mint száz gyermek került súlyos szimptómákkal a klinikák különböző pediátriai osztályaira koronavírus-fertőzéssel, esetükben azonban egy rendkívül ritka, ám annál veszélyesebb szindróma is kialakult.

Egészség/Életmód

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A brit egészségügyi hatóságok jelentése szerint 5 ezerből egy gyermek átélheti az akár tünetmentes koronavírus-fertőzésből való felgyógyulás utáni első hónapon belül az úgynevezett gyermekgyulladásos multisystem szindrómát, a PIMS-et – írta a The Guardian.

A PIMS jellemző tünetei közé tartozik a magas láz, az extrém alacsony vérnyomás, a kiütések, valamint az alsó hasi fájdalmak, legrosszabb esetben pedig életveszélyes vérmérgezés, vagyis szepszis is felléphet, ami akár halállal is végződhet. Soron kívül Milliárdos fejlesztéseket hajthat végre az Országos Kórházi Főigazgatóság

A koronavírus-járvány második hulláma során egy hét alatt közel száz fiatal került kórházba középsúlyos és súlyos covid-tünetek miatt, ami az áprilisi első hullámhoz képest 30 százalékos emelkedésként értékelhető.

Az orvosok rájöttek, hogy a beteg gyermekek többsége fekete, ázsiai és egyéb kisebbségi etnikumhoz tartozott, azt azonban még nem sikerült megfejteniük, hogy miért fogékonyabbak a PIMS-re a színes bőrű fiatalok.

Liz Whittaker, a Royal College Pediátriai és Gyermekklinikájának szóvivője a PIMS-szel kapcsolatban elmondta, egyelőre sötétben tapogatóznak, mivel nem tudták kideríteni, milyen folyamatok állhatnak a szindróma kialakulása mögött.

„A genetika kulcsfontosságú szerepet játszhat. Aggódunk amiatt, hogy a betegség főleg a szegényebb sorsú személyeknél jelentkezhet, így fontos lenne, ha elsősorban őket védenénk meg a koronavírus-fertőzés rizikóitól.”

Lezuhant egy F-16-os vadászgép Új-Mexikóban

Vizsgálat indult a baleset okának megállapítására.