Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
354,88 Ft
Euró
385,24 Ft
Font
451,03 Ft
Bitcoin
69,823 $

Egy ország már kijelentette, hogy nem fogja beoltani a lakosságot koronavírus ellen

Újabb meghökkentő kijelentéssel sokkolta a világsajtót Tanzánia kormánya, amely most elmondta, nincs az országnak államilag kidolgozott oltási terve, és nem is fognak a jövőben egy ilyet megalkotni.

Külföld

Nagy Noel

Szerkesztő

Tanzánia járványkezelése egy meglehetősen egyszerű koncepción alapult: május egy pontján gondoltak egyet, abbahagyták a hivatalos adatok rögzítését, majd kihirdették, hogy az ország vírusmentes. Erről bővebben is írtunk, ebben a cikkünkben.

John Magufuli kormánya pedig most egy újabb kijelentésekkel borzolta kedélyeket: előbb maga a miniszterelnök figyelmeztette a vezetés tagjait, hogy ne szerezzenek be a koronavírus-vakcinákból, mert azok árthatnak az embereknek – noha erre bizonyítékot nem szolgáltatott. Soron kívül Érdemes figyelni, több banknál is jelentősen megemelkedtek az éves díjak

Most pedig az ország egészségügyi minisztere jelentette be, hogy az országnak nincs és nem is lesz oltási terve a koronavírusra vonatkozóan – idézte a BBC. A miniszter arra kérte Tanzánia lakosait, hogy tegyék meg a szükséges megelőző lépéseket, és használják a népi gyógyászat eszközeit, ha mégis megfertőződnek.

Tanzániában a koronavírus-járvány alatt gyakran érveltek a tradicionális gyógyszerek mellett, például a gőzterápia és a gyógynövényes italok mellett. Eközben a világ tudósai pedig a vakcinán dolgoztak, és már Európában, valamint Észak-Amerikában meg is kezdték a lakosság egyes rétegeinek oltását is.

Az egészségügyi miniszter a legutóbbi sajtótájékoztatóján egyébként a médiának is kiadott egy figyelmeztetést, hogy ne hozzanak le tudósítást „nem hivatalos információkról” a koronavírussal vagy más betegséggel összefüggésben.

Miközben Tanzánia a vírusszkepszis mellett behozta a közgondolkodásba a vakcinaszkepszist is, az afrikai országok nagyja továbbra is azzal küszködik, hogy egyáltalán valamennyi vakcinát tudjon kapni. A WHO erre hozta létre a Covax nevű programot, melynek útján a szegényebb országokba is el akarják juttatni az oltóanyagokat.