Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
360,91 Ft
Euró
388,63 Ft
Font
452,80 Ft
Bitcoin
63,702 $

Putyin: az 1930-as években volt utoljára ilyen feszültség a világban

Vlagyimir Putyin, Oroszország elnöke úgy fogalmazott, a koronavírus-járvány és a növekvő gazdasági egyenlőtlenségek olyan feszültséget okozta a világban, amelyre utoljára az 1930-as években, a második világháború előtt volt példa.

Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Mihail Klimentyev
Külföld

Nagy Noel

Szerkesztő

12 év után először szólalt fel a Világgazdasági Fórumon az orosz elnök, és elmondása szerint hasonlóságot lát az 1930-as évek és a jelenkor között – idézte a Bloomberg. Úgy látja, a világ éppen egy „mindenki-mindenki ellen” jellegű konfliktusba való süllyedést kockáztatja:

„Napjainkban már nem lehet olyan súlyos konfliktusra számítani, meglátásom szerint ez lehetetlen lenne. De mint mondtam korábban, a helyzet megjósolhatatlanul és irányíthatatlanul tud változni, akár ellenkező irányba” Soron kívül Kunhalmi Ágnes szerint nem teljesen értelmezhető, amit Magyar Péter csinál

Putyin beszédében ugyan túl sok politika nem volt, annyit azonban megjegyzett, hogy a tech-óriások mintha a nemzeti kormányokkal versengenének jelenleg, hogy alakítsák az emberek világnézetét. Nem tett említést azonban a letartóztatott ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij kapcsán kialakult nemzetközi és belföldi nyomásról, sem a tüntetésekről.

Putyin nemzetközi együttműködésre hívta fel a világ országait, hogy a szegény országok számára a lehető legkönnyebben hozzáférhetővé tegyék a koronavírus elleni vakcinákat, mintegy kritizálva az egyre nagyobb mértéket öltő „vakcina-nacionalizmust”.

Ezen felül megjegyezte: a kormányoknak el kell kezdeni a lakosság érdekében cselekedni, és megfelelő életszínvonalat biztosítani a számukra, szemben a korábbi gyakorlattal, mint a gazdagoknak és a nagyvállalatoknak kedvező adócsökkentés.

Putyin egy nappal azután szólalt fel, hogy Oroszország és az Egyesült Államok bejelentette, újabb öt évre hosszabbították meg a START-egyezményt, amely korlátozza mindkét fél atomfegyverekre vonatkozó kapacitásait.