Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
363,88 Ft
Euró
390,42 Ft
Font
456,49 Ft
Bitcoin
61,785 $

Elfogadták a British American Tobacco dohánycég koronavírus-vakcináját

A világ egyik legnagyobb dohányvállalata egy lépéssel közelebb került a védőoltás jóváhagyásához, ugyanis a szabályozóbizottságok engedélyezték az újonnan előállított készítményük emberi klinikai tesztelését.

Belgrád, 2021. január 19. A Sinopharm kínai gyógyszergyártó cég koronavírus elleni vakcináját tartalmazó fiolát tart a kezében egy egészségügyi dolgozó a belgrádi vásárközpontból kialakított oltóközpontban 2021. január 19-én. Szerbiában megkezdték a lakosság tömeges oltását, amelynek során elõször az idõs embereket, az egészségügyi dolgozókat, ezt követõn pedig a katonákat és a rendõröket oltják be. MTI/AP/Darko Vojinovic
Külföld

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A világ egyik legnagyobb dohányvállalata egy lépéssel közelebb került a védőoltás jóváhagyásához, ugyanis a szabályozóbizottságok engedélyezték az újonnan előállított készítményük emberi klinikai tesztelését.

A Lucky Strike, Rothmans és Benson & Hedges márkákat tulajdonló British American Tobacco (BAT) sikeresen teljesítette az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet (FDA) követelményeit, így a saját fejlesztésű vakcinájukat hamarosan embereken is tesztelhetik. Soron kívül Olajat talált a Mol Tura közelében

A BAT szóvivője decemberben úgy nyilatkozott, hogy már elkezdték az oltóanyagok gyártását, ami körülbelül hat hetet vesz igénybe, így leghamarabb január végén, illetve február elején indulhatnak el a humán kísérletek – adta hírül a The Guardian.

A védőoltás speciális komponenseit a cég egyenesen a saját termesztésű dohánynövényeiből vonhatják ki a lehető legkorszerűbb technológia segítségével. Amíg a Pfizer-BioNTech vakcináit -70 Celsius-fokon szükséges tárolni, addig a BAT készítménye szobahőmérsékleten is hatásos maradhat.

A vakcina gyártását a vállalat biotechnológiai osztálya, a Kentucky BioProcessing végzi majd el – ebben az üzemben dolgoztak többek között az Ebola-vírus elleni kezelési módszerek, valamint a szezonális influenza elleni oltások kifejlesztésén.

A Kentucky BioProcessing könnyedén át tudja alakítani a gyárait biomanufaktúrákká, ezáltal képesek lesznek olyan speciális fehérjéket előállítani, amiket máskülönben lehetetlen feladat lenne elkészíteni.

A szóban forgó proteineket a három méter magasra növő dohány szárából és leveleiből nyerhetik ki, ez a folyamat pedig csupán hat hetet vesz igénybe, vagyis a gyártás a többi vakcinával szemben sokkal gyorsabb lehet.

Nagy Márton az üzemanyagár-csökkenésről: megértette mindenki, mit szeretne a kormány

A nemzetgazdasági miniszter szerint nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy az üzemanyagárak visszakerüljenek a referenciaszinthez. Egyúttal megfontolandónak tartja, hogy a régiós átlagár helyett csak a szomszédos országokat vegyék alapul.