Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,96 Ft
Euró
390,72 Ft
Font
456,85 Ft
Bitcoin
61,002 $

Vakcina van, csak épp beoltani nincs kit vele az egyik kórházban

Hivatalosan is megkezdődött Szlovákiában az egészségügyi dolgozók koronavírus elleni oltása, mégis olyan alacsony a részvétel, és ezáltal az oltási kedv, hogy már első napon felgyülemlettek a fiolák.

Debrecen, 2021. január 17. Oltáshoz készítik elõ a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinájának második adagját a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Infektológiai Intézetében 2021. január 17-én. MTI/Czeglédi Zsolt
Külföld

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Hivatalosan is megkezdődött Szlovákiában az egészségügyi dolgozók koronavírus elleni oltása, mégis olyan alacsony a részvétel, és ezáltal az oltási kedv, hogy már első napon felgyülemlettek a fiolák.

Jana Fedáková, a nagymihályi kórházat működtető Svet zdravia hálózat kommunikációs szakembere elmondta, a klinikán öt ambulanciát hoztak létre kifejezetten oltási célra, melynek napi kapacitása körülbelül 300 fő – írta az Új Szó. Soron kívül Országszerte akadozott a Vodafone és a Digi szolgáltatása is kedden

Jelenleg a frontvonalakban dolgozó ápolók és orvosok kaphatják meg az oltást, valamint azok, akik munkájuk során közvetlen vagy közvetett kapcsolatba kerültek a koronavírusos fertőzöttekkel; rajtuk kívül az idősotthonok alkalmazottjai és a szociális terepmunkások is igényelhetik a vakcinát.

Fedáková hozzátette, az oltás előtt kérdőívet szükséges kitölteniük, amiben a kockázati tényezőket mérik fel, majd az oltás után 15 percig a váróban kell maradni – mindez azért szükséges, mert ennyi idő alatt léphetnek fel a súlyos allergiás reakciók, amelyeket a helyszínen kezelni tudnak.

A nagymihályi kórház egyik nővére, Katarína Varechová közölte, védőoltás szempontjából a legveszélyeztetettebbeknek az allergiások és az immunbetegségben szenvedő páciensek lehetnek.

Esetükben azt javasolják, hogy mielőtt átesnének az oltáson, beszéljék meg a rizikókat az allergológusaikkal és a szakorvosaikkal, hogy még véletlenül se legyen probléma a vakcinációból.

Azok, akik bizonyítottan betegek, vagy akik sebészeti beavatkozáson estek át, nem kaphatják meg a Pfizer koronavírus elleni készítményét.

Nagy Márton az üzemanyagár-csökkenésről: megértette mindenki, mit szeretne a kormány

A nemzetgazdasági miniszter szerint nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy az üzemanyagárak visszakerüljenek a referenciaszinthez. Egyúttal megfontolandónak tartja, hogy a régiós átlagár helyett csak a szomszédos országokat vegyék alapul.