Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
363,52 Ft
Euró
389,51 Ft
Font
455,43 Ft
Bitcoin
57,122 $

A WHO kihátrált az utazáshoz szükséges vakcinaútlevelek mögül

Az Egészségügyi Világszervezet vészhelyzeti bizottsága pénteken bejelentette, hogy mégsem tartják fontosnak a nemzetközi utazásokhoz az oltásról szóló dokumentumokat, mivel a vakcinákról egyelőre nem lehet tudni, milyen hatékonysággal rendelkezhetnek valójában.

Kaposvár, 2021. január 10. Klenovicsné Gelencsér Ilona (b) ápolónõ Pfizer-BioNtech vakcinából készült koronavírus elleni védõoltást ad be egy egészségügyi dolgozónak a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórházban 2021. január 10-én. MTI/Varga György
Külföld

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Az Egészségügyi Világszervezet vészhelyzeti bizottsága pénteken bejelentette, hogy mégsem tartják fontosnak a nemzetközi utazásokhoz az oltásról szóló dokumentumokat, mivel a vakcinákról egyelőre nem lehet tudni, milyen hatékonysággal rendelkezhetnek valójában.

A független szakértőkből álló 19 tagú csoport már a hatodik ülését tartotta meg a francia Didier Houssin szakember vezetésével, miközben a koronavírus-világjárvány áldozatainak száma a kétmillióhoz közelített. Soron kívül Ösztöndíjjal jutott be a Harvardra egy budapesti gimnázium tanulója

Az infektológusok és az epidemiológusok rengeteg ajánlást készítettek el, melyeket a WHO főigazgatója, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz elfogadott, majd kiküldött az ENSZ 194 tagállamának – adta hírül a The Straits Times portál a Reuters hírügynökség értesülései alapján.

A WHO hivatalos közleményében azt írják, hogy jelenleg nincs értelme bevezetni egy olyan protokollt, ami a vakcinákra van kihegyezve, ugyanis a védőoltások effektivitása még kérdéses, így többek között nem tudni azt sem, miként lassíthatnák le a koronavírus terjedését.

„Az oltáson való részvételről szóló igazolványoknak nem szabadna fő kritériumnak lenni nemzetközi utazóknál, és nem kellene egy kalap alá venni a többi felmerülő kockázattal.”

A szakértők arra sürgették a kormányokat, hogy minél alaposabban kövessék nyomon a brit és dél-afrikai koronavírustörzsek alakulását, hiszen ezek a mutációk jelentősen befolyásolhatják a vakcinák és a kísérleti gyógyszerek hatékonyságát.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy mivel még csak találgatni lehet arról, miként hathat a vakcina a koronavírus terjedésére, illetve akörül is sok a kérdőjel, vajon meddig védhetik a szervezetet az oltóanyagok az újrafertőződéstől, fontos lenne óvatosnak maradni, és csak fokozatosan újranyitni a gazdaságot.

Kikapott a PSG a Dortmundtól a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén

A PSG egy nagyon erős Dortmund ellen játszott a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén.

Adatvédelmi botrányba keveredhet az egyik legismertebb légitársaság

Vizsgálatot indított az ausztrál Qantas légitársaság egy lehetséges adatvédelmi probléma miatt, amely során nyilvánossá válhattak egyes utasok személyes adatai.