Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
363,49 Ft
Euró
389,49 Ft
Font
455,42 Ft
Bitcoin
57,696 $

A BioNTech vezérigazgatója figyelmeztet: a hatékonyság miatt sem mindegy, mikor adják be a második adag védőoltást

Ugur Sahin, a koronavírus-vakcina fejlesztésében résztvevő német BioNTech vezérigazgatója elmondta, megvan a kockázata, hogy ha csak késve adják be a vakcina második adagját az érintetteknek, akkor csökkenhet a védettség, amit az oltóanyag ad.

A Pfizer és a BioNTech gyógyszeripari vállalatok koronavírus elleni vakcináját adják be egy asszonynak a svájci Morges kórházában kialakított oltóközpontban 2021. január 11-én. A svájci Vaud kantonban ezen a napon kezdték meg a koronavírus elleni védõoltások beadását. MTI/EPA-KEYSTONE/Laurent Gillieron
Külföld

Nagy Noel

Szerkesztő

Ugur Sahin, a koronavírus-vakcina fejlesztésében résztvevő német BioNTech vezérigazgatója elmondta, megvan a kockázata, hogy ha csak késve adják be a vakcina második adagját az érintetteknek, akkor csökkenhet a védettség, amit az oltóanyag ad.

Az amerikai Pfizer és a német BioNTech közös fejlesztésű vakcinája jelenleg az egyik leginkább keresett vakcina a nyugati világban, többek között Magyarországon is azzal kezdték meg az egészségügyi dolgozók és az idősotthonokban dolgozók oltási kampányát. Soron kívül Ösztöndíjjal jutott be a Harvardra egy budapesti gimnázium tanulója

Az amerikai-német védőoltást két adagban kell a szervezetbe juttatni, 21 nap különbséggel, akkor alakul csak ki a teljes védettség a szervezetben. Ugur Sahin, a BioNTech vezérigazgatója pedig arra figyelmeztet, hogy nem szabad sokat várni a második adaggal, mert az oltóanyag előidézte védettség veszthet erejéből, ha nem sikerül időben a második adagot beadni.

„Megvan a kockázat, ha időben csúszik a második adag” – idézte a CNN Sahint, aki elmondta, a cég adatai alapján a védettség az első adag beadását követően, a tizenkettedik nap után kezd kialakulni. Sahin viszont elmondta, amennyiben a második adagot legkésőbb 3-4 héttel az első után nem adják be, az immunitás csökkenhet.

„Afelől nincs kétségem, hogy a második adag jelentősebb löketet ad az immunitás terén, de ha legalább hat héttel később adják be a második adagot, akkor csökkenhet a védettség, ezt pedig más protokollokból tudtuk meg. Mivel még nincs erről kellő bizonyítékunk, ezért ragaszkodunk hozzá, hogy az eredeti terv szerinti időpontnak kell eltelnie a két adag között”

mondta.

Sahin azt is elmondta, hogy várhatóan februárra érkeznek meg az első adatok arra vonatkozóan, hogy a Pfizer-BioNTech vakcina képes a fertőzés továbbterjesztésének megakadályozására. Jelenleg ugyanis nem tudni, hogy amennyiben valakit beoltanak, az ugyan tünetmentesként, de képes-e továbbfertőzni embereket, az erre vonatkozó adatokat jövő hónapban várhatjuk.

Kikapott a PSG a Dortmundtól a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén

A PSG egy nagyon erős Dortmund ellen játszott a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén.

Adatvédelmi botrányba keveredhet az egyik legismertebb légitársaság

Vizsgálatot indított az ausztrál Qantas légitársaság egy lehetséges adatvédelmi probléma miatt, amely során nyilvánossá válhattak egyes utasok személyes adatai.