Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,15 Ft
Euró
390,97 Ft
Font
458,25 Ft
Bitcoin
63,962 $

Év végéig mindenki megkaphatja az oltást, enyhítésről viszont szó sem lehet a következő hetekben

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa szerint nem szükséges kötelezővé tenni a koronavírus elleni védőoltást, de jobban örülne annak, ha a nyájimmunitást az oltóanyagokon keresztül érnék el.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa a Lakatos Tiborral, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőjével rendkívüli sajtótájékoztatót tart a Miniszterelnöki Kabinetirodában Budapesten 2020. március 4-én. Két, Magyarországon tartózkodó, koronavírussal fertőzött, egyelőre tünetmentes iráni diákot kellett a Szent László Kórházba vinni. MTI/Kovács Attila
Belföld

A T-800-as

Szerkesztő

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa szerint nem szükséges kötelezővé tenni a koronavírus elleni védőoltást, de jobban örülne annak, ha a nyájimmunitást az oltóanyagokon keresztül érnék el.

Mint arról az Index is beszámolt, Szlávik a Kossuth Rádió vendége volt, ahol több témát is érintett a vírussal kapcsolatban. Arra ő is számított, hogy az új mutáns vírus meg fog jelenni Magyarországon, ami után már egy ideje kutattak a szakemberek, és hamarosan fontos jelentéseket tehetnek. Soron kívül Ezek az újítások jöhetnek az iOS 18-cal

Ugyan maga a mutáció sokkal gyorsabban képes terjedni, Szlávik úgy látja, hogy a jelenleg érvényben lévő korlátozások elegendőek ahhoz, hogy kordában tudják tartani az új vírust. Ehhez azonban mindenkinek be kell tartania a szabályokat.

Ezzel együtt senki ne számítson, hogy a következő időszakban enyhíteni fognak a szabályokon, mivel ahhoz kevés a beoltott. Szlávik arra is rámutatott, hogy az EU áprilisig nem tud nagyobb mennyiségben szállítani, emiatt is fontos, hogy a kormány Kínából, Oroszországból és Izraelből is szerezzen vakcinákat.

A szakember szerint a nyájimmunitást úgy is el lehet érni, hogy a lakosság 60-70%-a átesik a betegségen, de reméli, hogy ez inkább a vakcinákon keresztül valósul meg. Újabb járványra már nemigazán számít a koronavírus kapcsán a jövőben, de az még más betegségekkel felütheti a fejét.

Így alakult idén a lélegeztetőgépre került hazai betegek száma

Ezzel együtt szerinte az is megfontolandó, hogy a 18 év alattiakat is beoltsák a vakcinával. Ami pedig a legfontosabb, Szlávik úgy gondolja, hogy az év végére mindenki hozzájuthat a vakcinájához azok közül, aki szeretné beoltatni magát, és regisztrál.