Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,71 Ft
Euró
389,58 Ft
Font
453,93 Ft
Bitcoin
61,829 $

A klímaváltozás hatására a városok „élő kemencévé” alakulhatnak át

A globális felmelegedést rengeteg aspektusból közelítették meg eddig a klímakutatók, azzal azonban kevesen foglalkoztak, vajon mi történhet a jövőben a sűrűbben lakott településekkel és a nagyvárosokkal.

Greenbox

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A globális felmelegedést rengeteg aspektusból közelítették meg eddig a klímakutatók, azzal azonban kevesen foglalkoztak, vajon mi történhet a jövőben a sűrűbben lakott településekkel és a nagyvárosokkal.

A legújabb esettanulmány szerint a városokban sokkal magasabb lehet az éves átlaghőmérséklet, mint a bolygó egyéb pontjain – adta hírül a Wired magazin. A legfrissebb kutatások során felállított modellek alapján a nagyobb metropoliszok központjai akár 4,4 Celsius-fokkal forróbbá válhatnak az évszázad végére a jelenlegi állapotokhoz képest. Soron kívül Különleges program a fővárosi állatkertben: esti sétákra invitálják az érdeklődőket

Az ekkora mértékű emelkedéssel párhuzamosan egyre több városlakó egészsége kerülhet veszélybe, nem beszélve arról, hogy élhetetlenné válhatnak ezen települések, hiszen valóságos szaunává, igazi „élő kemencévé” alakulhatnak át.

A 2015-ös párizsi klímaegyezményben legfeljebb 1,5 Celsius-fokos globális felmelegedésben állapodtak meg az országok 2100 végéig. Mivel a városok a bolygó felszínének három százalékát teszik ki, gyakran nem kalkulálnak velük az előrejelzések megalkotásakor, ami téves becslésekhez vezethet.

A hétfőn közzétett tanulmányban lévő modellben azonban figyelembe vették a nagyvárosokkal kapcsolatos tényezőket is, amelyeket összesítve sokkal baljósabb képet kaptak a klímaváltozásról.

A Hawaii Egyetem professzora, Camilo Mora a lap megkeresésére elmondta, ledöbbenve olvasta a kutatásban szereplő tényeket és predikciókat:

„Hogy őszinte legyek, egyszerűen nem tudom, mi történt az emberiséggel. Olyan ez, mintha ugyanazt a dalt énekelnénk, de mindenki máshogyan. Mikor fogjuk már fel végre, hogy komoly problémával nézünk szembe? Már rég megkongatták a vészharangot, mégsem teszünk semmit.”

Ahhoz, hogy elkerülhető legyen a városok drasztikus mértékű felmelegedése, a szakértők azt javasolják, hogy tegyék zöldebbé a közterületeket. Ezt könnyedén meg lehetne oldani, ha a városvezetők részéről mutatkozna szándék arra, hogy fákkal, cserjékkel és egyéb növényekkel ültessék be a sivár tereket és utcákat.

Az effajta zöld befektetés évtizedeken belül megtérülne, ezért nem éppen a pénzügyi vonzatára kellene összpontosítani, hanem arra, hogy hosszú távon megóvják a környezetet és a városlakók egészségét.