Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,77 Ft
Euró
386,99 Ft
Font
451,81 Ft
Bitcoin
66,154 $

Mi történik, ha az első koronavírus-oltás után elkapjuk a vírust? Müller Cecília válaszolt

Több fontos kérdést is tisztázott az országos tisztifőorvos, Müller Cecília december 23-án az operatív törzs hivatalos sajtótájékoztatóján.

Belföld

A T-800-as

Szerkesztő

Több fontos kérdést is tisztázott az országos tisztifőorvos, Müller Cecília december 23-án az operatív törzs hivatalos sajtótájékoztatóján.

Rövidesen megkezdődhetnek az oltások Magyarországon a koronavírus ellen. Először az egészségügyi dolgozók kaphatják meg a lehetőséget, majd szép lassan mindenki más is sorra kerülhet. Sok az olyan kérdés, amit jelenleg nehéz, vagy nem lehet megválaszolni ezzel kapcsolatban. Soron kívül Fico elleni merénylet: a rendőrség nem tartja kizártnak, hogy a merénylő nem magányos farkas volt

Aktuális kérdés lehet, miszerint mi történik azzal, aki az első oltást követően mégis megbetegszik, az ebben az esetben megkaphatja a második adagot? Müller Cecília erre is válaszolt, és tisztázta a helyzetet, nemcsak a koronavírusra vonatkozólag.

Müller elmondta, egy védőoltás egyrészt soha nem 100%-os, másrészt nem egyik pillanatról a másikra nyújt védelmet az emberi szervezet számára. „Természetesen ez egy folyamat” – tette hozzá a szakemberasszony.

Az első oltást követően elindul az immunrendszer munkája és termeli az ellenanyagot a szervezet számára. A második adagra pedig amiatt van szükség, hogy az első folyamatot megerősítsük, felerősítsük, majd kialakul a teljes védelem.

Szakértő: nyárra várható a gyermekeknek való koronavírus-vakcina

A második adag beadását követően hetedik napon alakulhat ki a teljes védelem. Ez azt is jelenti, hogy az első oltás után is ugyanúgy óvatosnak kell lennünk, mint azelőtt, betartván a különböző szabályokat.

„Nincsen egy olyan oltóanyag sem a világon, mely 100%-os védelmet biztosít.” – mondta Müller, aki példaként felhozta: ha valakinél az első oltást követően egy akut megbetegedés zajlik, legyen szó bármilyen vírusfertőzésről, az nem kaphat vakcinát.

Ebben az esetben meg kell várni a beteg meggyógyulását, és ha ez a folyamat a végéhez ért, akkor beadható az oltás. Addig a pontig azonban ez nem történhet meg, ahogyan más vakcinák esetében sem.