Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,59 Ft
Euró
389,35 Ft
Font
453,65 Ft
Bitcoin
63,793 $

A távmunka akár még évekig velünk maradhat, ám vannak még kérdéses területek

A koronavírus-járvány kitörése óta 37 százalékkal nőtt a home office-szal kapcsolatos kibertámadások száma, mégis egyre többen alkalmazzák ezt a módszert, ugyanis ezáltal elkerülhetőek a munkahelyi kölcsönös megfertőződések.

Belföld

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A koronavírus-járvány kitörése óta 37 százalékkal nőtt a home office-szal kapcsolatos kibertámadások száma, mégis egyre többen alkalmazzák ezt a módszert, ugyanis ezáltal elkerülhetőek a munkahelyi kölcsönös megfertőződések.

Az otthoni munkavégzést a jelenleg érvényes kormányrendelet csak részben szabályozza, rengeteg kérdés azonban még rendezetlen. A munkáltatók és a munkavállalók dönthetik el, hogyan állapodnak meg az adatvédelmi és munkavédelmi kérdésekről. Soron kívül Budán nyílik meg hamarosan az ország legnagyobb Aldi üzlete

Kordás László, a MASZSZ elnöke az ATV Híradónak adott interjúban elmondta, a szaktárca azt tervezete, hogy a szabályozás bekerül a munka törvénykönyvébe is, ebből azonban semmi sem valósult meg.

„Úgy tűnik, hogy a munkáltatók ezt előszeretettel alkalmazzák nem csak a pandémiás időszak alatt, hanem valószínűleg ez velünk fog maradni hosszabb távon is. Ezért vált szükségessé az, hogy akár a munka törvénykönyvének keretein belül, akár egy önálló jogszabályban kellene szabályozni ennek a körülményeit, feltételeit, és mind a két félnek mi a joga és kötelessége ebben a helyzetben.”

Otthoni környezetben nem mindig garantált, hogy a céges adatokat nem látják olyan személyek is, akik illetéktelenek, de az is gondot jelenthet, hogy egyes eszközökön nincs megfelelő védelmet biztosító tűzfal.

A kiberbűnözők pontosan ez utóbbi biztonsági rést használják ki. Az ESET legújabb felmérése alapján az elmúlt negyedévben egyharmadával megemelkedett a vállalati hálózatok távoli eléréséhez köthető támadások száma, míg az együttes hackertámadásoké 140 százalékkal nőtt meg.

Rónaszéki Péter, a Fortix Consulting kiberbiztonsági szakértője a műsorban kiemelte, a szélhámosok célja az, hogy pénzt szerezzenek, ám tudatossággal könnyedén elejét vehetjük bárminemű próbálkozásnak.

„Az a tapasztalatom, hogy bármilyen technológia elérhető, főleg üzleti környezetben, amikor a home office-ra elküldik a kollégákat, akkor a megfelelő információbiztonsági kontrollok általában előírtak. Viszont láttunk már sajnos olyat, többször is, amikor egy figyelmetlen, óvatlan felhasználó valamire rákattintott, és adott esetben több napnyi munkája az egész szervezetnek elveszett.”

Egyre nagyobb méreteket ölt az éhezés Gáza északi részén

A Gázai övezet északi részén valóságos éhínség tapasztalható, figyelmeztet a Világélelmezési Program.

Máris elfogták a miskolci női gyilkosság gyanúsítottját

Egy nővel végzett a férfi, akit rövid időn belül elfogtak a rendőrök, súlyos büntetésre számíthat a tette után.

Videón az Újpest 7-0-s győzelme a Diósgyőr ellen

Egy több mint fontos mérkőzés várt az Újpestre a Diósgyőr ellen, ugyanis a bennmaradás volt a tét, miután veszélybe került az NB1-es tagságuk.