Leszállóágban van a hazai baromfipiac
A koronavírus-járvány miatti lezárások következtében egyre mélyebbre süllyedt a magyarországi baromfiágazat, így az is könnyen elképzelhető, hogy a farmok a közeljövőben örökre bezárhatnak majd.
A koronavírus-járvány miatti lezárások következtében egyre mélyebbre süllyedt a magyarországi baromfiágazat, így az is könnyen elképzelhető, hogy a farmok a közeljövőben örökre bezárhatnak majd.
Bárány László, a Master-Good Kft. ügyvezető-tulajdonosa az InfoRádiónak adott interjúban elmondta, az idei madárinfluenza volt az egyik legjelentősebb negatív befolyásoló tényező, mely során több mint 5 millió kacsát, libát és pulykát kellett elpusztítani.
Ha mindez nem lett volna elég, jött a pandémia két hulláma, valamint bekövetkezett a gabonaárak berobbanása, ez utóbbi pedig végleg megpecsételhette a teljes ágazat sorsát. Legutoljára tizenkét éve történt, hogy a kukorica tonnánkénti ára meghaladta a 60 ezer forintot. Ez az emelkedés magával húzta az összes magvak, valamint a szójabab árát is, így gyakorlatilag minden takarmányhoz szükséges alapanyag drágulásnak indult.
A Baromfi Termék Tanács elnökségének tagjai elmondták, hogy a koronavírus-járvány miatt bezáró szállodák és éttermek megrendeléseinek elmaradása szintúgy óriási csapást mért a baromfipiacra.
Hazánkban a szállodaipari és vendéglátó ágazatban a teljes húsfogyasztás 20-25 százalékát szokták értékesíteni, a korlátozásoknak köszönhetően azonban jelentős bevételektől estek el a piac szereplői.
Európában körülbelül 100 millió turista maradt el az előző évekhez képest, így túltermelés jött létre, megbomlott a kereslet-kínálat egyensúlya, ezért a baromfihús ára 10-25 százalék közötti mértékben csökkent; az előzetes becslések alapján a mélyrepülés akár jövő év nyaráig tarthat.