Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,59 Ft
Euró
389,35 Ft
Font
453,65 Ft
Bitcoin
62,965 $

Joe Biden és Kamala Harris lettek az év emberei a Time Magazinnál

Az év egyik közéleti eseménye szokott lenni, hogy vajon kit nevez meg a legendás amerikai Time magazin az év emberének. A zavaros 2020-as évben végül a frissen megválasztott elnök és alelnök, Joe Biden és Kamala Harris lettek az év emberei.

Wilmington, 2020. december 11. A 2020. december 11-én közreadott képen Joe Biden demokrata párti elnökjelölt (j) és Kamala Harris alelnökjelölt köszönti a támogatóit a Delaware állambeli Wilmingtonban 2020. november 7-én. Az NBC amerikai hírtelevízió mûsora december 10-én közölte, hogy az amerikai Time magazin Joe Bident és Kamala Harrist választotta az év emberének. MTI/EPA/Jim Lo Scalzo
Külföld

Nagy Noel

Szerkesztő

Az év egyik közéleti eseménye szokott lenni, hogy vajon kit nevez meg a legendás amerikai Time magazin az év emberének. A zavaros 2020-as évben végül a frissen megválasztott elnök és alelnök, Joe Biden és Kamala Harris lettek az év emberei.

Nagyon szoros volt a verseny az év embere címért, és a pároson kívül három döntős kiléte is reflektál 2020 legjelentősebb eseményeire. A 78 éves Bidenen, és az 56 éves Harrisen kívül még Dr. Anthony Fauci és a frontvonalban lévő egészségügyi dolgozók; az etnikai egyenlőségért folytatott mozgalom és Donald Trump leköszönő amerikai elnök jutott döntőbe. Soron kívül Szentkirályi Alexandra a Szomszédok legendájával, Vágási Ferivel üzent Karácsonynak

A 2021. január 20-án hivatalba lépő páros természetesen a magazin címlapjára is felkerült, alcímként pedig úgy fogalmazott a magazin, hogy „megváltoztatták Amerika történetét”. A 2020-as elnökválasztás valóban történelmi volt, aminek utóhatásai tulajdonképpen most sem értek véget, de Joe Biden 306 elektori szavazattal nyert Trump 232 elektorával szemben.

Trump azonban továbbra is támadja a választások eredményeit, egyelőre bizonyíték nélkül, de folyamatosan választási csalást kiállt az eredmények miatt, elsősorban az előzetesen is csataállamként meghirdetett államokban, mint Pennsylvania, Wisconsin vagy Arizona.

A Time magazin egyébként még 1927-ben vezette be az „Év embere” kategóriát, amit annak a személynek vagy csoportnak szokták odaadni, amelyek leginkább hatással voltak az adott év híreire – legyen szó pozitív vagy negatív hatásról. Donald Trumptól egészen Greta Thunbergig nagyon sokféle nyerte meg a címet az elmúlt években.

Csütörtökön a magazin bejelentette, hogy az „Év Sportolója” díjat LeBron Jamesnek sikerült megnyernie a „pályán és azon kívül letett munkájáért”. A Los Angeles Lakers 35 éves játékosa amellett, hogy élete negyedik NBA címét nyerte meg, hatalmas küzdelmet vívott a feketék körében lévő választói elnyomás ellen.