Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
362,34 Ft
Euró
389,23 Ft
Font
454,97 Ft
Bitcoin
59,304 $

Egészen 2021 közepéig tarthat az RTX 30-as grafikus kártyák hiánya

Mint ahogyan a next-gen konzolok, úgy az Nvidia vadonatúj GPU-jainak rajtja is pocsékra sikeredett, ami főként annak tudható be, hogy a gyártók alábecsülték a technológia iránti keresletet.

Smart

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Mint ahogyan a next-gen konzolok, úgy az Nvidia vadonatúj GPU-jainak rajtja is pocsékra sikeredett, ami főként annak tudható be, hogy a gyártók alábecsülték a technológia iránti keresletet.

A következő generációs Nvidia-kártyák elméletileg október óta elérhetőek, azonban a készletet szinte azonnal felvásárolták, így már hónapok óta csupán üzérektől szerezhetőek be kétszeres-háromszoros árakon az RTX 3070, RTX 3080 és RTX 3090 grafikus vezérlőkkel ellátott egységek. Soron kívül Némi csapadékra van kilátás pénteken, de akár 27 fok is lehet napközben

Colette Kress, az Nvidia pénzügyi vezérigazgató-helyettese a Credit Suisse 24. Éves Technológiai Konferenciáján elmondta, nemcsak őket kell okolni a döcögős rajtért, ugyanis a 30-as szériájú GPU-k fő komponenseihez elengedhetetlen alapanyagok, úgymint egyes kémiai vegyületek és bizonyos szilikátok is elfogytak – számolt be róla a Tech Plus Game portál.

Állítása szerint az Nvidia gőzerővel dolgozik azon, hogy megoldást találjon a problémákra, azonban 2021 első negyedévére még nem biztos, hogy kellő mennyiségű chipet tudnak majd előállítani, ezért jövő év közepéig csúszhatnak a gyártási folyamatok.

Az amerikai techóriásnak előreláthatólag legalább öt hónapra lesz szüksége ahhoz, hogy beérje saját magát, ezáltal teljesítse az előrendeléseket és a felhasználók igényeit. Kress kiemelte, legkorábban 2021 áprilisában töltődhetnek fel a raktárak, egészen addig szűkös készletre kell számítani.

A júzereknek azt javasolja az Nvidia, hogy aktívan kövessék a beszállítók és viszonteladók weboldalait, ugyanis napi szinten frissíthetik a kínálatokat, ezért még időben lecsaphatnak a grafikus kártyákra.

Az óriási kereslet és a hatalmas hiány legékesebb bizonyítéka, hogy a vadonatúj RTX 3060 Ti grafikus kártyák piacra dobása után néhány perccel az összes raktáron lévő példány elkelt, így a 399 dolláros GPU-nak is bottal üthetjük a nyomát.