Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
362,48 Ft
Euró
389,10 Ft
Font
454,89 Ft
Bitcoin
59,583 $

Jogszerűnek minősítette az SZFE-sztrájkot a Fővárosi Ítélőtábla

A Színház- és Filmművészeti Egyetem dolgozóinak sztrájkját és tüntetését a sztrájkbizottság csütörtöki jelentése alapján a Fővárosi Ítélőtábla jogszerűnek titulálta.

Belföld

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A Színház- és Filmművészeti Egyetem dolgozóinak sztrájkját és tüntetését a sztrájkbizottság csütörtöki jelentése alapján a Fővárosi Ítélőtábla jogszerűnek titulálta.

A magyar jog szerint akkor érvényes a sztrájkkövetelés, ha az a dolgozók gazdasági és szociális körülményeinek fenntartását és javítását célozza meg – adta hírül az Index portál. Soron kívül Verőfényes napsütésre számíthatunk a hétvégén, helyenként záporok is várhatók

A Fővárosi Ítélőtábla a következőképpen indokolta a döntést:

„Az SZFE sztrájkjának jogszerűsége mellett tehát azt is kimondta a bíróság, hogy az akadémiai függetlenségért, a művészi és tudományos munka szabadságáért folytatott küzdelem igenis jogszerű, hiszen ezek az értékek alapvetőn határozzák meg mindannyiunk munkakörülményeit.”

A 64-ből eddig 61 sztrájknapon érdemi viták és tárgyalások helyett jogi csatározások zajlottak, melyek során az SZFE újonnan kinevezett vezetése folyamatosan a bíróságon támadta meg a demonstrálók sztrájkjának jogszerűségét.

Az ítélőtábla csütörtöki döntése után mostantól hivatalosan is sztrájkként tartják számon az SZFE dolgozóinak tiltakozását, ezért mostantól fellebbezésnek helye nincsen.

Tarlós István szerint Vitézy Dávid „a mai napig sértődött ember”

Mindemellett „végtelenül tisztességtelennek” tartja a főpolgármester-jelölt kommunikációját.