Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,01 Ft
Euró
390,22 Ft
Font
456,44 Ft
Bitcoin
58,250 $

Mintegy 100 ezer menekültnek fogyott el az összes élelmiszere az egy hónapos háború hatására

Habár nem rég jelentette be az etióp kormány, hogy lezárultak a harcok az ország északi részén található Tigray régióban, a probléma még csak most kezd el tetőzni, ugyanis jelentős károkat okozott humanitárius szempontból a harc.

Külföld

Nagy Noel

Szerkesztő

Habár nem rég jelentette be az etióp kormány, hogy lezárultak a harcok az ország északi részén található Tigray régióban, a probléma még csak most kezd el tetőzni, ugyanis jelentős károkat okozott humanitárius szempontból a harc.

Még november elején, nem sokkal az elnökválasztást követően robbant ki konfliktus Etiópiában a hadsereg és a Tigray régió helyi erői között a választás legitimitása kapcsán. A Tigray népcsoporthoz tartozók állították, hogy Abiy Ahmed kormánya megfosztja őket a jogaiktól, és még a harcolók egy-egy szélsőségesebb csoportja el is akart szakadni az országtól. Soron kívül Ösztöndíjjal jutott be a Harvardra egy budapesti gimnázium tanulója

A harcok a hétvége folyamán lezárultak, ugyanis Abiy kormánya bejelentette, visszaverték katonai erővel a Tigray harcosokat, és sikerült megszerezni a „teljes irányítást” egy múlt heti offenzívával. Ettől függetlenül a fő probléma nem oldódott meg, ugyanis nem ismerik el egymás legitimitását a regionális és a központi kormányok.

Az ENSZ pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a harcoknak ennél jóval súlyosabb következményei vannak, elsősorban humanitárius szempontból. Az összecsapások következtében ugyanis alapvető infrastruktúrák károsodtak jelentős mértékben, köztük a kommunikációs és közlekedési útvonalak, amik 6 millió embert érintenek.

Különösen súlyos a helyzet azonban a Tigray régióban található menekülttáborokban – számolt be róla az AP hírügynökség. A régió nagyon sok menekültnek ad otthont, akik Etiópia északi szomszédjából, Eritreából menekülnek át. Eritrea a világ egyik legelnyomóbb diktatúrája, ahol a szólás- és médiaszabadság egy jóformán nem létező dolog, egyes emberi jogi felmérésekben még Észak-Koreánál is rosszabbul teljesítenek.

Az eritreai menekültek főként Tigray menekülttáboraiban kapnak szállást, ám humanitárius szempontból eddig sem voltak ott makulátlan körülmények. A régióban kirobbant konfliktus azonban a kilátástalanság szélére sodorta a menekülteket, az ENSZ becslése szerint ugyanis 100 ezer menekültnek merült ki teljes mértékben az élelmiszer-készlete:

„Óráról órára növekszik az aggodalmunk. Ezekben a táborokban elfogyott az élelmiszer, így felmerült az éhezés és az alultápláltság valós veszélye, ahogyan arra már a konfliktus kirobbanása óta figyelmeztettünk”

mondta Babar Baloch, az ENSZ menekültügyi irodájának szóvivője egy genfi sajtótájékoztatón.

Baloch hozzátette, hogy az ENSZ rendkívüli aggodalommal figyeli azon jelentéseket, amik a menekülttáborok elleni támadásokról, emberrablásokról és erőszakos toborzásról szólnak. A szóvivő hozzátette, amennyiben igaznak bizonyulnak a jelentések, akkor Etiópiában „rendkívül súlyos nemzetközi jogsértések történnek”.

AZ ENSZ EZEN FELÜL EGY MÁSIK DRÁMAI JELENSÉGRE IS FELHÍVTA A FIGYELMET

Egyre növekszik a nemzetközi nyomás Abiy Ahmed kormányán, viszont ő továbbra is fenntartja a harci feszültséget a kommunikáció terén. Hétfőn például kijelentette: „a következőt üzenném az etióp barátaimnak: lehet, hogy szegények vagyunk, de nem fogunk a szuverenitásunkról egyezkedni, nem fogjuk pénzért eladni Etiópiát”.

Ezt több nemzetközi szerv aggodalomára reagálva jelentette ki a miniszterelnök, aki megígérte, hogy egy humanitárius folyosót különít el a konfliktusos régióban, melyen keresztül el tud jutni az azonnal segély a nélkülözőkhöz. Az ENSZ erre reagálva kijelentette, hogy ez nem elegendő, és muszáj az egész régiót lecsillapítani a segély megfelelő eljuttatásához.

Az ENSZ azt is kihangsúlyozta, hogy immáron 2 millió embernek van szüksége azonnal humanitárius segélyre, amely szám csak egy millió volt még a konfliktus előtt. Nagyon sok ember vesztette el otthonát, és kellett elmenekülni, körülbelül 45 ezer etióp például Szudánba menekült a harcok hatására.

A Nemzetközi Vöröskereszt arról is beszámolt, hogy a hétvége folyamán körülbelül 1000 eritreai menekült érkezett Tigray központjába, ugyanis a harcok következtében az alapvető ivóvízellátásuk is megszűnt. Az ENSZ ennek kapcsán felszólította Etiópiát, hogy ne köpje szembe a saját korábbi gyakorlatát:

„Közel két évtizeden át Etiópia egy barátságos országnak bizonyult az eritreai menekültek számára, azonban most attól tartunk, hogy a konfliktus áldozataivá válhatnak. Az UNHCR arra szólítja fel ezúton Etiópiát, hogy folytassa az emberi kötelezettségének teljesítését, védje meg az eritreai menekülteket és engedélyezze a humanitárius hozzáférést azokra tekintettel, akik nagy bajba kerültek”

Kikapott a PSG a Dortmundtól a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén

A PSG egy nagyon erős Dortmund ellen játszott a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén.

Adatvédelmi botrányba keveredhet az egyik legismertebb légitársaság

Vizsgálatot indított az ausztrál Qantas légitársaság egy lehetséges adatvédelmi probléma miatt, amely során nyilvánossá válhattak egyes utasok személyes adatai.