Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,96 Ft
Euró
390,72 Ft
Font
456,85 Ft
Bitcoin
61,002 $

Újabb nagyon jó hírek érkeztek az egyik koronavírus-vakcina hatékonyságáról

A Moderna bejelentette, hogy vakcinájuk hatékonysága eléri a 94 százalékot, így hétfőn már kérvényeznék az FDA-tól (Food and Drug Administration) a sürgősségi engedélyt – írja a CNBC.

Külföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Moderna bejelentette, hogy vakcinájuk hatékonysága eléri a 94 százalékot, így hétfőn már kérvényeznék az FDA-tól (Food and Drug Administration) a sürgősségi engedélyt – írja a CNBC.

A Moderna hétfői nyilatkozatában közölte, hogy sürgősségi engedélyért folyamodik az általuk kifejlesztett oltóanyagra, miután a kutatási adatok arról adnak tanúbizonyságot, hogy a vakcina meghaladta a 94 százalékos hatékonyságot a koronavírus-fertőzés megelőzésére. Soron kívül Országszerte akadozott a Vodafone és a Digi szolgáltatása is kedden

A Moderna ezzel a második fejlesztő, aki sürgősségi engedélyért folyamodott, az első ugyanis a Pfizer volt a versenyben, a vakcinagyártó még november 20-án kérte sürgősségi engedélyeztetést. Ezzel a bejelentéssel megalapozott a lehetősége annak, hogy Amerikában akár néhány héten belül elkezdődhetnek az oltások.

A legfrissebb tesztek alapján a Moderna által tesztelt 30 000 koronavírus-fertőzött páciense közül csupán 196 ember esetében mutatták ki a vírus jelenlétét. A vállalat szerint 185 embert figyeltek meg a placebo csoportban közülük 11 esetet regisztráltak aktív koronavírus-fertőzéssel. Az eredmények összevetése után a vakcina hatékonyságát 94,1 százalékban határozták meg.

Habár november 16-án már megjelent a Moderna nyilatkozata, mely a harmadik fázisú tesztek eredményeit mutatta, akkor úgy írták, megközelítőleg 94 százalékos az oltóanyag, a most közzétett eredmények pedig egyértelműen alátámasztják a korábbi adatokat. A Moderna részvényei egyébként 12 százalékkal emelkedtek tőzsdén a hétfői bejelentés hatására.

A vállalat szerint az oltás hatékonysága minden korosztályban, nemben és különböző származású betegek esetében egyenlő. A vakcina esetleges mellékhatásairól úgy nyilatkoztak, általános jellegűek, mint a fáradtság, izomfájdalom, fejfájás és az oltás helyén jelentkező enyhe fájdalom.

Tömeges tüntetések zajlanak Közép-Amerikában, a kormány lemondását követelik

Az egyelőre nem ismeretes, hogy az vakcinák mennyi ideig nyújtanak immunitást a vírussal szemben, így elképzelhető, hogy időszakosan újabb emlékeztető oltásokat kell majd beadni a lakosságnak, bár egyelőre nem tisztázott, hogy milyen időközönként lenne szükség ezekre az oltásokra. A Moderna vakcinája egyébként ugyanazt a technológiát használja, vagyis egy genetikai anyagot használ az immunválasz kiváltására.

A Moderna vakcinájának egyik legnagyobb előnye, hogy akár egy átlagos hőmérsékletű orvosi hűtőszekrényben is tárolható, legfeljebb hat hónapig. A vállalat úgy nyilatkozott, aktívan készül az oltóanyag globális szintű bevezetésére, az előzetes információk alapján a vakcina ára 32 és 37 dollár közötti összegre tehető, azonban jelezték, aki nagyobb tételben rendel majd az oltóanyagból, azokkal tárgyalást folytatnak majd egy kedvezőbb árról.