Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,59 Ft
Euró
389,35 Ft
Font
453,65 Ft
Bitcoin
63,516 $

Koronavírus – Mi a helyzet Afrikában?

Emelkedésnek indult a koronavírus-fertőzöttek száma Afrikában is az elmúlt hetekben, amely némi aggodalomra adhat okot

Külföld

Nagy Noel

Szerkesztő

Emelkedésnek indult a koronavírus-fertőzöttek száma Afrikában is az elmúlt hetekben, amely némi aggodalomra adhat okot – írja a BBC az Afrikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC), valamint a WHO adataira támaszkodva.

Szeptember vége óta általánosságban kimondható, hogy emelkedett a koronavírus-fertőzöttek száma Afrikában, de a kontinens különböző pontjain jelentősen eltérnek egymástól a járványhelyzetek. A járvány kitörése óta viszont Afrikában arányosan nem regisztráltak nagy számú fertőzöttet, az összesen 60 millióból 2 milliót azonosítottak a kontinensen. Soron kívül Jakab Péter pártja már biztosan nem indulhat az EP-választáson

Az Afrikai CDC adatai szerint például az elmúlt hónap során minden héten 7.5 százalékkal nőtt az újonnan regisztrált fertőzöttek száma. A november 22-t megelőző héten például az esetszám ugyan csak 1.2 százalékkal, a halálos áldozatok száma viszont 9 százalékkal nőtt.

A WHO szerint ennek az emelkedésnek a „motorjai” elsősorban az észak-afrikai országok, ahol az ősz beköszöntével jelentősen csökkentek a hőmérsékletek, ez pedig a hivatalos adatokban is látszik, ugyanis Marokkó, Tunézia és Algéria ott volt azon öt ország között, amely a legtöbb fertőzöttet találta az elmúlt héten.

Nigériában, Egyiptomban, Dél-Afrikában, Kongói Demokratikus Köztársaságban és Kenyában is esetszám-emelkedést lehetett tapasztalni egyébként, míg egyes országos, mint Etiópia csökkenő tendenciát mutatott. Az Afrikai CDC vezetője Dr. Nkengasong szerint a járványügyi folyamatok alapján három csoportba lehet az országokat sorolni:

  • Azok az országok, amelyeknek nem sikerült laposítani a járványgörbét, vagy alapból is alacsony esetszámuk volt egészen augusztusig, amikor berobbant náluk a járvány. Ilyen Tunézia, Marokkó és Líbia is.
  • Azon országok, amelyeknek sikerült ellaposítani a járványgörbét az esetszámok júliusi tetőzése után. Ilyen ország Dél-Afrika és Kenya is, ám mindkettőben emelkedik a fertőzöttek száma ismét.
  • A harmadik kategória pedig azon országok, amelyeknek már egy ideje egyenletes csökken a napi és heti esetszáma. Ilyen ország Szenegál és Egyenlítői-Guinea.

Dr. Nkengasong szerint ha az összes afrikai országot egy kalap alá vesszük, akkor az általánosan kirajzolódó trend, hogy egészen júliusig folyamatosan emelkedett a fertőzöttek száma, szeptember környékére visszaesett és stabilizálódott, és most ismételten felszálló ágban van.

A járvány kitörése óta Dél-Afrikában regisztrálták a legtöbb fertőzöttet, szám szerint 775 502-t, mellyel toronymagasan a legfertőzöttebb ország, de 100 000 felett van az esetszám immáron Marokkóban, Egyiptomban és Etiópiában is.

Annak ellenére viszont, hogy meglehetősen alulfejlett az egészségügyi infrastruktúra Afrikában, a világ többi részéhez viszonyítva alacsony a 100 000 főre jutó halálos áldozatok száma. A WHO elmondása szerint ennek az az első számú oka, hogy Afrikának meglehetősen fiatal a lakossága, 60 százalékuk 25 éven aluli.

A GLOBÁLIS TERRORIZMUSINDEXEN SZÁMOS AFRIKAI ORSZÁG SZEREPEL AZ „ÉLMEZŐNYBEN”, DE MAGYARORSZÁG IS RONTOTT A HELYÉN

Szintén oknak tekinthető, hogy mint tudjuk, a koronavírus leginkább az idősekre veszélyes, és az olyan krónikus betegekre, mint a cukorbetegek, ám a kettes típusú diabétesz meglehetősen ritka Afrikában a világ többi részéhez képest. Fontos szerepet játszhat az is, hogy keveset utaznak, valamint átlagosan többet vannak szabad levegőn.

A szakértők szerint Afrika előnyére várt, hogy más betegségek járványszerű kitörései során rengeteg tapasztalatot gyűjtöttek, így a koronavírust is könnyebben irányításuk alá tudták vonni, valamint az is elképzelhető, hogy a korábbi, más koronavírusokkal történő fertőződés miatt már kialakult egyfajta immunitás a szervezetükben.

A negatív oldala az egésznek viszont, hogy mint számos, alulfejlettebb helyszínen is megállapították a nemzetközi szervek, Afrikában is komoly aggodalmat okoz, hogy nem jelentenek megfelelően az adatokról, sok helyen aluldatálják a fertőzéseket és a halálos áldozatokat is. Tanzániában például egyáltalán nem vezetnek nyilvántartást, így nem tudni, ott milyen súlyos a vírushelyzet.

A Dél-Afrikai Egészségügyi Kutatási Tanács például év elején publikált egy tanulmányt, amely szerint sokkal nagyobb lehet a fertőzöttség és a halálozás, mint amit egyes afrikai országok jelentenek. A többlethalálozási adatokban ugyanis jelentős eltérések látszanak, amit valószínűleg a koronavírusnak lehet betudni.

EZEKRE A VAKCINÁKRA VÁR A VILÁG, HOGY VÉGRE FEL LEHESSEN SZÁMOLNI A PANDÉMIÁT

A WHO szerint pedig a teszteléssel is komoly gondok vannak, ugyanis a világ más régióihoz képest rendkívül keveset tesztelnek a kontinensen. Ez részben annak is köszönhető, hogy egyszerűen nem áll rendelkezésre elegendő felszerelés, így a szegényebb régiókban nagyon nehéz detektálni, hogy kik lehetnek fertőzöttek.

Jól mutatja ezt, hogy 10 afrikai ország végzi a kontinens tesztjeinek 70%-át: Dél-Afrika, Marokkó, Etiópiai, Egyiptom, Kenya, Nigéria, Kamerun, Ruanda, Uganda és Ghána. A tesztelési rátában is jelentős eltérések vannak, egyes országok csökkentették a saját kapacitásukat, míg más helyek éppen megemelték azt.

A kontinensen Dél-Afrika jár a tesztelések terén az élen, ugyanis 1000 emberre levetítve 88 tesztet végeznek a lakosságon, ami jóval alacsonyabb, mint mondjuk az Egyesült Államokban, ahol ez a szám 534. Ezen a téren Nigéria áll a legrosszabb helyen, ők ezer emberenként mindössze 3.5 koronavírus-tesztet végeznek.

Az Afrikai CDC szerint legalább 10 tesztet kellene végezni ezer lakosonként, hogy legalább egy félig megfelelő képet lehessen kapni a járványhelyzetről, ám ezt a szintet 12 országban nem sikerült megugorni. Néhány ország esetében például erről nincs is megfelelően elérhető adat, így nem tudni sok helyen, hogy mennyit tesztelnek.

Kikapott a Barcelona, amivel már most bajnok a Real Madrid

A Barcelona hiába vezetett két alkalommal is a Girona ellen, végül kikaptak, így a Real Madrid már most bajnoknak mondhatja magát.