Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
362,60 Ft
Euró
389,29 Ft
Font
454,89 Ft
Bitcoin
59,295 $

Óriási folyékony üvegteleszkópot telepíthetnek a Hold felszínére

Az Austinban található Texasi Egyetem csillagászai egy igazán különleges projektet élesztettek újjá, ugyanis egy folyékony anyaggal működő, üvegből készült, 100 méter átmérőjű űrtávcsövet szeretnének a Holdon felépíteni.

Tudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Az Austinban található Texasi Egyetem csillagászai egy igazán különleges projektet élesztettek újjá, ugyanis egy folyékony anyaggal működő, üvegből készült, 100 méter átmérőjű űrtávcsövet szeretnének a Holdon felépíteni.

Az „Ultranagy Teleszkóp” névre keresztelt eszközt még 2007-ben álmodták meg a tudósok. Az akkoriban futurisztikusnak hangzó technológia lényege, hogy a távcső lencséjében található szilárd üveget egy fényvisszaverő tulajdonsággal rendelkező folyékony higannyal helyettesítik, amelyet hatalmas tartályokban tárolhatnak. Soron kívül Fontos bejelentést tett Orbán Viktor a magyar üzemanyagárakról

Az alapötlet szerint egy ilyen módon megalkotott űrteleszkóp segítségével sokkal távolabbi objektumokat is képesek lehetnének az asztronómusok tüzetesebben megvizsgálni, ezáltal pontosabb képet kaphatnának az univerzumról és annak kialakulásáról.

A Nature tudományos magazinban tizenhárom éve közzétett tanulmányban Pete Worden, a NASA Ames Kutatóközpontjának igazgatója a következőképpen írt a technológiáról:

„A Hold ideális a folyékony tükör technológia szempontjából, mivel az égitest felszínén sokkal nagyobb szerkezetet építhetünk, mint például a világűrben. Egy ehhez hasonló űrtávcsővel az ősrobbanás utáni állapotokról gyűjthetünk be fontos információkat.”

A NASA nem sokkal később elvetette az ötletet, azonban Anna Schauer, a NASA Hubble projektjének egyik tudósa nemrég a The Astrophysical Journal lapban megjelent kutatásban ismét felélesztette a régóta szunnyadó terveket.

A masszív teleszkóp autonóm módon működhetne a Holdon, nem érintkezne közvetlenül a talajjal, a megfelelő üzemeléséhez szükséges áramot a közelben felállított napenergia-állomás szolgáltathatná, a begyűjtött adatokat pedig egy Hold körüli pályára állított szatellittel küldhetnék a Föld irányába.

A folyékony burkolatnak hála nemcsak hogy könnyebbé válhat az űrteleszkóp megépítése, hanem sokkal olcsóbb is lehet maga a konstrukció. Az űrtávcsövet előreláthatólag a Hold valamelyik pólusán telepíthetik, így az égbolt bizonyos pontjára fókuszálva folyamatosan tudják majd kémlelni a vizsgálandó objektumokat.

Szentkirályi Alexandra szerint Karácsony már kukákat szereltet le Budapesten

Szentkirályi Alexandra, a Fidesz főpolgármester-jelöltje nem elégedett Budapest köztisztaságával, amiért Karácsony Gergelyt teszi felelőssé.