Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,41 Ft
Euró
390,99 Ft
Font
458,03 Ft
Bitcoin
63,423 $

Koronavírus – rettenetes kórházi állapotokról számoltak be a magyar orvosok

Egyre több helyről érkeznek a COVID-19 járvány kórházi helyzetével kapcsolatos valós beszámolók, amelyek tragikus képet festenek a jelenlegi állapotokról.

Charleroi, 2020. november 13. Egészségügyi katona egy koronavírussal fertőzött beteg ágyánál, a belgiumi Charleroi Andre Vesale kórházában 2020. november 13-án. A kórházban egészségügyi katonák vesznek részt a Covid-19 betegségből gyógyulók ápolásában, hogy tehermentesítsék az intézmény személyzetét. MTI/AP/Olivier Matthys
Belföld

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Egyre több helyről érkeznek a COVID-19 járvány kórházi helyzetével kapcsolatos valós beszámolók, amelyek tragikus képet festenek a jelenlegi állapotokról.

A Magyar Orvosi Kamara néhány hete arra kérte a kollégáikat, számoljanak be a vészhelyzetben átélt tapasztalataikról. Azóta Svéd Tamás már két összesített beszámolót is készített, amelyet feltöltött a szövetség hivatalos weboldalára – adta hírül a Népszava. Soron kívül 15 éve mutatták be a Samsung első androidos telefonját

A reggeli vizitre induló szakorvos csak délutánra végez a betegek gépeinek beállításával és gyógyszereinek elrendelésével; a szakdolgozók és a kisegítő személyzet száma éppen elég ahhoz, hogy ellássák a feladatukat, viszont nagyobb emberigényű beavatkozásokra már sokszor nincs kapacitásuk.

A kevés ápoló azt jelenti, a sterilitást sem lehet maradéktalanul biztosítani, így gyakoribbá válhatnak a kórházi fertőzések, úgymint a kanülszepszis, a véráram infekció és a bakteriális tüdőgyulladás. A legtöbb klinikáról hiányoznak az átmeneti osztályok, ezért az intenzívről kiadott betegekre kevesebb figyelem jut.

Svéd Tamás a szakemberhiány kapcsán az egyik megyei központ példáját hozta fel, ahol 20 ágyas intenzív osztályt terveztek, azonban csak 14 ágyra volt elegendő személyzet és felszerelés – azóta már a sebészeti osztály betegágyait is fel kellett használniuk covidos betegek kezelésére.

Az ellátandó betegek és szakemberek aránya az egész országban hasonló, egy ápolóra nagyjából 6-10 intenzív osztályon fekvő beteg jut.

„Mindent egybevetve úgy tűnik, noha ágy és köré rakható felszerelés némi kompromisszumokkal még lenne a további megrendelt intenzív helyek létrehozásához, azoktól további mozgósítható szakszemélyzet hiányában érdemi javulás a betegek túlélésében már nem remélhető” – írta Svéd Tamás.

A Koronavírus Elleni Transzlációs Lakosságtámogató Akció- és Kutatócsoport webkonferenciáján kiderült, hogy Orosházán szintén tragikus a helyzet. Az első covidos pácienst néhány napja vették fel több szervi elégtelenséggel arra a frissen kialakított intenzív osztályra, ahol hivatalosan 29 betegágyat kellene üzemeltetniük, viszont ezt nem tudják egyelőre teljesíteni.

Ruszkai Zoltán, a kistarcsai kórház főorvosa elmondta, a felkészülési szakaszban 22 intenzív ágyuk volt, most már 34-re bővítették a kapacitást, és könnyen lehet, hogy még ez sem lesz elég.

Négy rendőrrel végeztek egy lövöldözésben az Egyesült Államokban

Megrázó eset történt az észak-karolinai Charlotte-bana, ahol négy rendőr vesztette életét egy lövöldözésben.

Élőben adja a tv a Bayern München-Real Madrid Bajnokok Ligája elődöntőt

A Bayern München látja vendégül a Real Madridot a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén kedd este.