Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
352,86 Ft
Euró
393,87 Ft
Font
468,85 Ft
Bitcoin
63,034 $

Tízezres nagyságrendű népünnepély volt az amerikai utcákon

Biden-hívőktől lettek hangosak Amerika utcái, a kis- és nagyvárosokban több tízezres tömeg gyúlt össze, hogy megünnepeljél az elnökváltást, és azt, hogy Donald Trump négy év után távozik az amerikai elnöki székből.

Külföld
Author image

Nagy Noel

Szerkesztő

Biden-hívőktől lettek hangosak Amerika utcái, a kis- és nagyvárosokban több tízezres tömeg gyúlt össze, hogy megünnepeljél az elnökváltást, és azt, hogy Donald Trump négy év után távozik az amerikai elnöki székből.

Napokat kellett rá várni, de végül minden Joe Biden-szavazónak teljesült a reménye, ugyanis magyar idő szerint szombat késő délután hivatalossá vált, hogy újra kék színű lett a Fehér Ház, és Barack Obama korábbi alelnöke fog hivatalba lépni 2021 januárjától. Soron kívül Megvan a dátum: ekkor valósulhat meg a vita, amin Magyar Péter és Orbán Viktor is jelen lesz

Ennek örömére a demokrata párti szavazók tízezres tömegei gyűltek össze az amerikai városok utcáin, hogy megünnepeljük a Trump-éra végét, és valami új kezdetét. Az ellenmegmozdulások természetesen nem maradtak el, érkeztek republikánus hívők is, akik azt kántálták a tömegnek, hogy még messze van a választás vége.

Ami jó hír ennek kapcsán, hogy hiába az amerikai közélet jelentős megosztottsága, néhány elszigetelt esettől kezdve – mint ami történt a pennsylvaniai Harrisburgben, ahol néhány száz fő keveredett szócsatában mindkét oldalról – nem számoltak be még csak különösebb konfrontációkról sem, nemhogy közvetlen erőszakról vagy egyéb bűncselekményekről.

Az ünnepély már néhány perccel azután elkezdődött, hogy a legnagyobb televíziós társaságok és hírportálok megállapították Joe Biden győzelmét. Nem telt el egy óra sem, és már Washingtonban, New Yorkban, Atlantában, Pittsburgh-ben, New Orleansban, San Franciscóban és számos egyéb nagyvárosban tele voltak az utcák táncoló, éneklő emberekkel.

Washingtonban például több százan a Fehér Ház közelébe mentek, hogy az elnök orra előtt ünnepeljék a választás eredményét. Amit több, nagyobb médiatermék is kiemelt, hogy szerencsére az ünneplők nagyobbik része tekintettel volt a koronavírus-járványra, ugyanis a legtöbbjük maszkban vonult az utcákra.

„Éppen a buszon voltam, amikor a hírt hallottam, rögtön le is ugrottam a buszról, hogy a Fehér Házhoz jöjjek. Ez egy olyan dolog, amit muszáj megünnepelni. Olyan régóta vártunk már erre”

idézte a France24 Donna Thomast, az egyik ünneplőt.

Ezek a jelenetek egyik partvidéktől a másikig lejátszódtak, számos olyan helyen, ahova Donald Trump egyébként kampányrendezvényeket szeretett volna tartani, ahol tovább folytatta volna azt a kommunikációt, hogy elcsalták ellene a választásokat.

A Biden-szavazók természetesen illették néhány kéretlen szóval a leköszönő elnököt, a „Trump, ki vagy rúgva” a legenyhébbek közé tartozott. Többen olyan molinóval is megjelentek, amin jelzik, a börtönben szeretnék látni a 74 éves vezetőt.

A Trump-párti demonstrálók a legfontosabb csataállamokban gyűltek össze elsősorban, mint Arizona, Michigan és Pennsylvania, de lehetett látni megmozdulásokat erős republikánus fellegvárakban, mint Kentucky és a Colorado állambeli Colorado Springs.

Ezen tüntetők elsősorban a Trump által emlegetett dolgokat skandálták, mint a „nincs még vége”, a „Trump nyert” és a „bíróságon úgyis nyerünk” üzenetek. A legnagyobb médiaportálokat is hibáztatták, amiért kihirdették Bident győztesnek: „a média a puccs része”.

Kínában hamarosan már robotszakácsok főzhetnek az éttermekben

Megkapták az első élelmiszeripari működési engedélyt a hatóságoktól.

Már tudni, mikor élesíti a Google az Android 15-öt

Már nem kell egy egész hónapot várni arra, hogy a Google kiadja a Pixel-telefonokra az új operációs rendszerét, a többi mobilgyártót illetően viszont még egy kis időbe telik mindez.