Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
352,86 Ft
Euró
393,87 Ft
Font
468,85 Ft
Bitcoin
63,034 $

Számos vezető nem kommentálta még az elnökválasztás eredményét

A nyugati világ legtöbb országának a vezetője már gratulált Joe Biden frissen megválasztott elnöknek a választásokon aratott győzelméért, ám van néhány vezető, aki ezt még elmulasztotta, és akik nagyon hasonló körből kerültek ki.

Külföld
Author image

Nagy Noel

Szerkesztő

A nyugati világ legtöbb országának a vezetője már gratulált Joe Biden frissen megválasztott elnöknek a választásokon aratott győzelméért, ám van néhány vezető, aki ezt még elmulasztotta, és akik nagyon hasonló körből kerültek ki.

Andres Manuel Lopez Obrador „AMLO” , Mexikó elnöke például elmondta, hogy egészen addig nem fog gratulálni Joe Bidennek a választáson aratott győzelemhez, ameddig kétséget kizáróan nem tisztázódnak a jogi ügyek, amelyek a választás kapcsán zajlanak – idézte az Al Jazeera. Soron kívül Megvan a dátum: ekkor valósulhat meg a vita, amin Magyar Péter és Orbán Viktor is jelen lesz

AMLO egy sajtótájékoztató kereteiben jelentette ki, hogy nem akarják túl hamar levonni a konklúziókat, ezért még kivárják a jogi csaták eredményét. Hozzátette, mindkét elnökjelölttel jó volt az ország kapcsolata az évek során, Trump elnök esetében külön ki is emelte, hogy „nagyon tiszteletesen” bánt velük.

Nem sokan fejezték ki csalódottságukat az eredmények kapcsán, a Trumppal egy papíron említhető vezetők körében inkább a süketítő csend a jellemző. Ezek között szerepel Jair Bolsonaro brazil elnök, Mohammed bin Salman szaúdi koronaherceg, Vlagyimir Putyin orosz elnök, és Hszi Csin-Ping kínai elnök is.

Bolsonaro például az elnökválasztási kampány során „hű maradt” a tőle megszokott stílushoz, és hevesen beleállt egyszer Bidenba a kampány során. A frissen választott elnök azt mondta az egyik elnökjelölti vita során ugyanis, hogy az Egyesült Államoknak felelőssége, hogy megpróbálja elérni Brazíliában, hogy jobban megvédjék az Amazonas esőerdejét. Bolsonaro akkor „szégyennek” nevezte Biden kijelentéseit.

A brazil média jelentős része egyébként Biden győzelme után kis túlzással pezsgőt bontott, és a saját „populistának” nevezett vezetőjükkel állították párhuzamba a helyzetet. „Trump veresége a büntetés azok ellen, akik támadják a civilizációnkat, és egy jó lecke Bolsonarónak is” – írta Brazília egyik legnagyobb napilapja, a Folha de Sao Paulo.

Habár több vezető is csendben maradt, Trumpnak számos „nagyobb barátja” is gratulált már azóta Bidennek, többek között Benjamin Netanyahu izraeli miniszterelnök, Narendra Modi indiai miniszterelnök és Rodrigo Duterte fülöp-szigeteki elnök is, ezzel együtt pedig elutasították Trump állítását, hogy a választásnak nincs vége és csalást követtek el ellene.

Kínában hamarosan már robotszakácsok főzhetnek az éttermekben

Megkapták az első élelmiszeripari működési engedélyt a hatóságoktól.

Már tudni, mikor élesíti a Google az Android 15-öt

Már nem kell egy egész hónapot várni arra, hogy a Google kiadja a Pixel-telefonokra az új operációs rendszerét, a többi mobilgyártót illetően viszont még egy kis időbe telik mindez.