Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
352,79 Ft
Euró
393,89 Ft
Font
468,54 Ft
Bitcoin
62,800 $

Trump sokkal többet vár az ügyvédeitől, elégedetlen a perelésekkel

Habár Donald Trump jogi stratégiáját a legtapasztaltabb szereplők alakítják a legmagasabb szinten, meglehetősen csendes aktivitást mutatnak azok az ügyvédek, amelyeknek a gyakorlatban kellene érvényesíteniük az elnök vádjait, amivel a választás eredményét és annak legitimitását kérdőjelezi meg.

Külföld
Author image

Nagy Noel

Szerkesztő

Habár Donald Trump jogi stratégiáját a legtapasztaltabb szereplők alakítják a legmagasabb szinten, meglehetősen csendes aktivitást mutatnak azok az ügyvédek, amelyeknek a gyakorlatban kellene érvényesíteniük az elnök vádjait, amivel a választás eredményét és annak legitimitását kérdőjelezi meg.

Joe Biden demokrata elnökjelölt előnye folyamatosan növekszik a számlálás alatt lévő kulcsállamokban, egyre halványul a fény a hivatalban lévő elnöknek, ezért mindent bevet, hogy ha mást nem, legalább időt húzzon. Ennek egyik eszköze, hogy Arizonában, Georgiában, Pennsylvaniában és Michiganben folyamatosan a számlálás leállítását követeli szabálytalanságra hivatkozva, valamint számos pert is indított. Soron kívül Megvan a dátum: ekkor valósulhat meg a vita, amin Magyar Péter és Orbán Viktor is jelen lesz

Az eredmények próbára tételére pedig a legjobb ügyvédeit riasztotta, például Jay Sekulow-t, aki még a Mueller-jelentés során védte az elnök érdekeit, amelyben a 2016-os elnökválasztásba való orosz beavatkozás kérdését vizsgálták. Ott van a csapatban William Consovoy is, aki pedig nagymértékben hozzájárult, hogy eddig Trump pénzügyei ne lássanak napvilágot.

Donald Trump azonban egyáltalán nem elégedett azzal, ahogyan a dolgok alakulnak, úgy látja, hogy az ügyvédei nem tesznek meg eleget azért, hogy a bíróságot meggyőzzék, bizony szabálytalanság és csalás történik ellene. Az elnök azt is sugallta, hogy az ügyvédek nem nőttek fel arra a feladatra, hogy a bíróság előtt védjék.

Benjamin Ginsberg, az egyik legnagyobb republikánus választási ügyvéd azonban némileg szkeptikusabb, hogy mit lehetne tenni, egyrészt megjegyezte, hogy nem sok esély van Trump sikerére, mivel nem megalapozottak az állításai, viszont azt is megjegyezte, hogy sokkal nagyobb munkával jár ez, mint ahogyan bárki gondolná:

„Szavakba nem lehet önteni, mennyire túlterhelő, mire egyetlen állami újraszámlálást elintézünk, nemhogy több állami újraszámlálást. A Bush vs. Gore floridai esete csak egyetlen államról szólt, és egy több száz főből álló ügyvéd- és politikuscsapatot kellett összehívni. Annak ellenére, hogy egy államról volt szó, a végletekig kimerítette az egész pártot”

„A legfinomabban megfogalmazva is bizonytalan, hogy a Trump-kampány meg tudja szervezni azt az infrastruktúrát, ami a panaszaik érvényesítéséhez szükséges” – tette hozzá Ginsberg. Egyébként nem csak az elnök az, aki sérelmezi az ügyvédek munkáját, számos más Fehér házbeli ember is számon kéri, hogy miért nem voltak megfelelően felkészülve.

Innentől a felelősséget már mindenki másra hárítja. Trump állítólag úgy fogalmazott a tanácsadóinkat, hogy a kampánystáb számíthatott volna arra, hogy tapasztalt ügyvédekkel kell készülniük, mások viszont Jared Kushnert, Trump vejét hibáztatják, amiért nem kalkulált azzal, hogy kellhetnek a jogászok.

A Trump-kampány és a republikánusok mindent megtesznek, hogy a legjobb jogászokat riasszák az eseményekhez, ám sokakat frusztrál a belső körökben, hogy az ügyvédek nem tesznek meg mindent a siker érdekében, sőt, jelzik az elnöknek és stábjának, hogy nem megalapozottak azok a vádak, amikkel a választások tisztaságát támadják.

A CNN-nek nyilatkozó belső forrás azt mondta, hogy amennyiben Trumpnak sikerül fordítania néhány államban – mint Georgiában – akkor már nagyobb lelkesedéssel fognak az ügyvédek az ügyhöz állni, mivel akkor egyetlen államra, Pennsylvaniára koncentrálhatják az összes erőforrásukat, ahonnan több szabálytalanságot is érzékeltek – egyelőre bizonyíték nélkül.