Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,73 Ft
Euró
388,88 Ft
Font
452,08 Ft
Bitcoin
62,691 $

Egy 35 éves ápoló fájdalmas története az elhúzódó Covid-betegséggel: „újra meg kellett tanulnom élni”

A 35 éves Hannah Wiltshire a brit Norfolk and Norwich University Hospital dolgozójaként segítette a koronavírus elleni harcot, ám májusban nála is kimutatták a vírus jelenlétét szervezetében. Állapota ezek után egyre csak romlott, olyan mértékig, hogy már otthoni feladatait és munkáját sem tudta ellátni.

Mannheim, 2020. október 30. Védőmaszkos járókelő a németországi Mannheimban 2020. október 30-án. A koronavírus-járvány miatt a baden-württembergi tartományi kormány szigorította a korlátozó intézkedéseket. MTI/EPA/Ronald Wittek
Egészség/Életmód

Borbély Fanni

Szerkesztő

A 35 éves Hannah Wiltshire a brit Norfolk and Norwich University Hospital dolgozójaként segítette a koronavírus elleni harcot, ám májusban nála is kimutatták a vírus jelenlétét szervezetében. Állapota ezek után egyre csak romlott, olyan mértékig, hogy már otthoni feladatait és munkáját sem tudta ellátni.

Öt hónappal a pozitív teszt után, októberben az orvosok úgy fogalmaztak, a nő diagnózisa az elhúzódó Covid-betegség. A nővért még a májusi tesztelés alkalmával érte az első meglepetés, hiszen elmondása szerint nem küzdött tipikus koronavírusos tünetekkel, csupán fejfájás és egyre komolyabb méreteket öltő fáradtság lett úrrá rajta. Soron kívül 400 fős küldöttséggel érkezik a kínai elnök, aki miatt a légteret is lezárhatják

A történtek után Wiltshire kéthetes karanténba vonult, itt kezdődtek az elviselhetetlen tünetek: izzó, égető izomfájdalom, mely még azt is ellehetetlenítette a nő számára, hogy gyermekeit karjába vegye, hogy megvigasztalja őket. Mindezt tetézte az is, hogy a táplálkozás, de még a folyadékfogyasztás is tervezést igényelt számára, ugyanis olyan krónikus fáradtságot és erőtlenséget érzett mely időről időre csak elviselhetetlenebbé vált.

A nő ugyan megpróbálkozott visszatérni a munkába, ám hamar kiderült, hogy ez nem lesz ilyen egyszerű. Orvosai egyértelműen jelezték számára, hogy a munkába való visszatérés még bőven váratni fog magára. Az ápoló elmondása szerint a legkritikusabb időszakra szinte nem is emlékszik, hiszen egész nap csak aludt, mindezt úgy élte meg, mintha két hetet elveszített volna életéből a tehetetlenség miatt.

Mivel Wiltshire háziorvosa sem tudott felállítani diagnózist az elhúzódó fájdalmakra és krónikus fáradtságra, a nő egyre inkább elvesztette a hitét. Azonban három héttel a kórház reumatológiai osztályon történt látogatása után végre megkapta a diagnózist: elhúzódó Coviddal küzd a szervezete.

Ez a hír az ápoló számára – még ha nem is örömteli, de – megnyugvást hozott, hiszen végre tudja mivel áll szemben. A helyzeten azonban egyelőre változást nem tudnak eszközölni a szakemberek, a brit Országos Egészségügyi Szolgálat bejelentette, hogy 10 millió font támogatást biztosít az elhúzódó Covid feltárására és az az elleni küzdelemre.

Amit egyelőre tudni vélünk a koronavírus elhúzódó fajtájáról az az, hogy az érintettek ilyen jellegű tünetei akár egy évig is elhúzódhatnak. Mi pedig reménykedünk abban, hogy mihamarabb kiderülnek a miértek, és hatásos ellenszerrel leszünk majd képesek kezelni mind a koronavírust, mind annak újonnan megjelenő elhúzódó típusát is.

Dráma Párizsban, a PSG kiesésével döntős a Dortmund a Bajnokok Ligájában

Eldőlt, melyik csapat jutott be elsőként a Bajnokok Ligája döntőjébe a PSG és a Dortmund közül.

Az USA után olasz egyetemekre is átgyűrűztek a palesztin-párti tüntetések

Azt követően, hogy az Egyesült Államokban már hetek óta jelentős palesztin-párti megmozdulások zajlanak a különböző egyetemeken, a jelenség az olaszországi felsőoktatási intézményekre is átterjedt.