Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,83 Ft
Euró
393,33 Ft
Font
460,60 Ft
Bitcoin
70,533 $

5 koronavírus-tünet, melyeket senki sem szeretne átélni – 2. rész

A világon egyre rohamosabb ütemben terjed a COVID-19 ragályos kórokozója, ami komoly fejtörést okoz az egészségügyi dolgozóknak és a kormányok döntéshozóinak egyaránt.

Egészség/Életmód

Kulcsár Péter

Szerkesztő
TÉMÁK

A világon egyre rohamosabb ütemben terjed a COVID-19 ragályos kórokozója, ami komoly fejtörést okoz az egészségügyi dolgozóknak és a kormányok döntéshozóinak egyaránt.

Habár az eddigi adatok alapján a pozitív koronavírustesztet produkáló fertőzöttek körülbelül 80 százaléka tünetmentesen vészeli át a betegséget, vannak páciensek, akiknél súlyos szövődmények alakulhatnak ki, de az sem ritka, hogy a diagnózis után hosszú hetekkel vagy hónapokkal jelentkeznek a panaszok, esetleg visszatérnek a kellemetlen szimptómák. Soron kívül Fontos információkat közölt a Szerencsejáték Zrt. a lottózók húsvéti nyitva tartásáról

Az amerikai Járványügyi és Járványmegelőzési Központ (CDC) legújabb adatai alapján a kórházi kezelésre nem szoruló, enyhe és középerős tünetekben szenvedő betegek egyharmadánál elhúzódó jellegű panaszok mutatkoztak, amelyek előtt sokszor még az orvosok is tanácstalanul álltak.

A tünetek kezelésére rengeteg gyógyszer létezik, hatásuk azonban egyelőre nincs bizonyítva, így pontos terápiát sajnos még nem dolgoztak ki a szimptómák enyhítésére. A legjobb, amit pandémia idején tehetünk, ha megelőzzük a bajt, nem pedig utólag sajnálkozunk, mit kellett volna tennünk a prevenció érdekében.

Mindenféleképpen viseljünk maszkot, bárhová is indulunk, továbbá tartsuk be egymástól a 1,5 méteres távolságot, és ha tehetjük, rendszeresen mossunk kezet és fertőtlenítsünk. Ha viszont mégis megfázásszerű szimptómákat észlelünk magunkon, semmiféleképpen se menjünk idős vagy krónikus betegséggel élő hozzátartozóink közelébe, helyette hívjuk fel háziorvosunkat telefonon, aki tájékoztatni fog minket a következő lépésekről.

Hogy tisztában legyünk a fertőzés valódi veszélyeiről, összegyűjtöttünk öt tünetegyüttest, amelyek a legkellemetlenebb panaszokat okozhatják, és fennállásuk esetén gyanakodhatunk arra, hogy mi is elkaptuk a COVID-19 kórokozóját.

Szívizomgyulladás

A miokarditisz a szívizomsejtek vastagodását idézheti elő, amelynek következtében kitágulhatnak a kamrák.

Ha ez az állapot fennáll, a páciens nehezen bír mozogni, megerőltetővé válik minden egyes lépés, egyszerűen képtelen elvégezni mindennapi feladatait.

Szemproblémák

Sokan nem is gondolnák, hogy a fejfájásért és a homályos látásért nem éppen a meghúzódó astigmia a felelős, hanem éppen a COVID-19 kórokozójának utóhatása tréfálja meg a szervezetet.

Egyre többen keresik fel a szemészetet makuladegenerációs problémákkal, amikről később kiderül, hogy a koronavírus-fertőzés nyomán alakultak ki a pácienseknél, sok esetben még a fiatalabb korosztálynál is.

Emésztőrendszeri problémák

A túlzott mértékű fogyás, valamint a felfúvódás, az állandó hányinger és a hasmenés mind-mind a koronavírus-fertőzés tünetei lehetnek, amelyek a diagnózis után még hónapokig is elhúzódhatnak.

Aki szerencsés, az néhány hét alatt átesik a tüneteken, viszont megfigyelték, hogy hosszú távon akár súlyos folyadékvesztéssel járhat ez az állapot, így nem árt, ha fertőzés gyanúja esetén biztosítjuk a megfelelő víz és ásványi anyag utánpótlását.

Remegő érzés

Meglepő módon néhányan vibráló érzésről számoltak be, amit az egész testükben éreztek.

A megmagyarázhatatlan jelenség mögött a koronavírus utólagos hatása állhat, a szakértők azonban egyelőre nem tudják megmondani, pontosan hogyan jöhet létre ez a furcsa szindróma.

Hajhullás

Az egyik amerikai közvélemény-kutatásból megtudhattuk, hogy a COVID-19 fertőzésen átesett páciensek mintegy 27 százalékánál bizonyos mértékű hajvesztés lépett fel.

A kellemetlen tünetek főként a nőket érintik, akik hamarabb észlelik magukon ezt a súlyos kozmetikai elváltozást, amit tudományos néven telogén efflúviumnak hívnak. A kóros hajhullást általában stressz, gyulladás és nagymértékű súlyvesztés idézheti elő, szerencsére viszont nem állandó, mivel egy idő után magától eltűnhet.

Ennyi volt, Xabi Alonso biztosan nem lesz Szoboszlaiék edzője

A legfrissebb hírek szerint a Liverpool kiszállt a versenyből, így nem Xabi Alonso fogja követni a távozás előtt álló Jürgen Kloppot a kispadon.