D-vitamin-hiányos a kórházi ellátásra szoruló koronavírus-páciensek 80 százaléka
A The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism tudományos folyóiratban kedden közzétett tanulmányból kiderült, hogy a kórházban kezelt COVID-19 betegek több mint háromnegyede D-vitamin-hiányban szenvedett.
A The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism tudományos folyóiratban kedden közzétett tanulmányból kiderült, hogy a kórházban kezelt COVID-19 betegek több mint háromnegyede D-vitamin-hiányban szenvedett.
A kutatók a spanyolországi Santanderben található Marques de Valdecilla Egyetemi Kórház 216 koronavírusos páciensét vizsgálták meg március 10. és március 31. között.
Rájöttek, hogy míg az egészséges kontrollcsoportban 47 százalékra tehető a D-vitamin-hiányosok aránya, addig a szóban forgó klinikán kezelt betegek 82 százalékánál mértek alacsony D-vitamin-szinteket.
Dr. José Hernández, a Cantabriai Egyetem neurofiziológus docense, egyben a tanulmány társszerzője elmondta, a férfiaknál sokkal kisebb D-vitamin-szintet azonosítottak a nőkhöz képest, amire az életmódbeli és az étrendbeli eltérések szolgálhatnak magyarázattal.
A professzor kiemelte, a D-vitamin összefüggésben állhat olyan fertőzések kialakulásának kockázatával, mint például az influenza, a HIV, a hepatitis C, vagy éppen a Sars-CoV-2 vírus:
Habár még a kapcsolatot maradéktalanul nem tudták alátámasztani, biztató eredményeket már sikerült elérniük a középerős és súlyos tüneteket produkáló pácienseknél. A kórházba szállítás után a koronavírus-betegeknek azonnal különféle D-vitamin tartalmú készítményeket adtak, majd észrevették, hogy valamivel gyorsabban épültek fel azokhoz képest, akik nem részesültek vitamin-utánpótlásban.
A D-vitamin-hiányos fertőzöttek vérében magasabb szérumszinteket is megfigyeltek, amelyek olyan gyulladásos markerekre utalnak, mint például a ferritin és a D-dimer – ezek a molekulák főként az életveszélyes citokin vihar esetén termelődnek, amikor a szervezet eltúlzott immunválaszt ad a betolakodó vírusra.
Hernández jó ötletnek tartja a D-vitamin-kezelést azoknál az idős és krónikus betegséggel élő személyeknél, akik a legjobban ki lehetnek téve a Sars-CoV-2 vírus támadásának, ezáltal fertőzés esetén jelentősen csökkenthetnék a súlyos szövődmények fennállásának veszélyét.