Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
360,68 Ft
Euró
388,62 Ft
Font
453,22 Ft
Bitcoin
63,590 $

Merkely Béla erős kijelentést tett a koronavírusról

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora úgy fogalmazott, hogy a COVID-19 ellen csak a védőoltás lesz az igazi megoldás, hiszen a vakcina nélkül csak óriási áldozatok árán szabadulnánk meg tőle, a nyájimmunitás kialakulása sok súlyos esettel és magas halálozással járna

Belföld

Nagy Noel

Szerkesztő

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora úgy fogalmazott, hogy a COVID-19 ellen csak a védőoltás lesz az igazi megoldás, hiszen a vakcina nélkül csak óriási áldozatok árán szabadulnánk meg tőle, a nyájimmunitás kialakulása sok súlyos esettel és magas halálozással járna – idézte a Vasarnap.hu-nak adott nyilatkozatát az Infostart.

Merkely szerint az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca által közösen fejlesztett vakcinában lehet a leginkább bízni, várakozásai szerint már novemberben nyilvánosságra hozzák a három klinikai fázisuk eredményeit, remények szerint sikerrel, és akkor megindulhat az illetékes egészségügyi hatóságok által jóváhagyási folyamat. Soron kívül Szerdától ismét olcsóbb lesz az üzemanyag

Ezen felül jelenleg hat olyan vakcináról tudni, amelyik ígéretesnek tekinthető, és az oltóanyagfejlesztés harmadik klinikai fázisában járnak, melynek során placebo bevonásával a vakcina hatékonyságát vizsgálják. Merkely kiemeli, amennyiben az első engedélyeket decemberben kiadják, felgyorsulhat a tömegtermelés, és már csak a mennyiség lesz a kérdést.

A rektor kiemeli, hogy tartja a korábbi véleményét, miszerint a legmagasabb kockázati csoportoknak kell első körben a vakcinát megkapniuk, vagyis az időseknek és a krónikus betegeknek. Ezt követően jöhetnek a kisebb rizikót jelentő demográfiák, de a munkájukra való tekintettel kitettebbnek minősülő csoportokat is priorizálni kell – mint az egészségügyi dolgozókat.

Merkely szerint a vakcina jelenti az igazán biztos megoldást, ugyanis a nyájimmunitás kialakulása egy bonyodalmasnak folyamat lenne, melyhez csak nagyon magas halálozás útján jutnánk el. A rektor csak egy sikeres vakcinációban látja az egyedüli járható utat, és nem kell tartani a vírus mutációjától sem, amit szerinte eddig a tapasztalatok is alátámasztanak.

A mutáció kapcsán kitért arra is, hogy Magyarországon egyértelműen nem ez okozza a súlyosabb második hullámot, hanem inkább az a tény, hogy kevésbé figyelünk a védekezésre, illetve arra, hogy másokat ne fertőzzünk meg. Ez Merkely szerint annak tudható be, hogy nem volt súlyos az első hullám, és így már a vírus nem akkora az ijedtség a koronavírus kapcsán.

A rektor ugyanakkor leszögezi, ez egy teljesen természetes jelenség, hogy a fiatalok nyáron aktívabb szociális életet értek, valamint itthon és külföldön is zárt téri helyeken töltötték szórakozásukat. Merkely hangsúlyozta a járványügyi szabályok betartásának fontosságát, mivel idők kérdése, hogy a fiatalok körében jelenleg domináns tömeges fertőzés mikor lesz az idős korosztályra jellemző.